Inpolitics: Relatia Basescu-MRU e incordata. In cat timp ajunge exploziva? (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Ultimele zile au adus pe scena politica evenimente de neimaginat acum cateva saptamani, in masura sa produca o confuzie puternica in randurile multor observatori, legate de relatia dintre Traian Basescu și presupusul sau pupil, Mihai Ungureanu. In loc sa se confrunte cu necazuri din partea opozitiei, noul premier ia scatoalce grele peste ceafa exact de la promotorul sau, suficient cat sa te intrebi care o fi adevarata natura a relatiei celor doi si daca nu cumva ne scapa tuturor ceva in legatura cu asta.
Mihai Ungureanu nu a fost lovit peste degete de la investire pana acum de catre opozitie, dar a inceput sa incaseze lovituri zdravene de unde nu se astepta nimeni, respectiv de la cel care l-a numit in functie.
Reamintim ca la doar doua zile dupa ce noul premier anunta la TVR ca nu se pune problema unei majorari de salarii, dar ca se gandeste serios la reducerea CAS, a iesit presedintele cu un discurs in care spune exact pe dos. Stupoare maxima pe toata linia. Ca sa fie sigura lumea ca nu altceva a vrut sa spuna, seful statului revine cu un amanunt si mai naprasnic, anume ca majorarea de salarii putea fi facuta, la o adica, inca din ianuarie.
Acelasi Basescu o lauda pe Elena Udrea, cel mai eficient absorbant de fonduri europene din guvern, la cateva zile dupa ce Ungureanu ii daduse blondei peste nas in chestiunea bazinelor de inot preconizate de ministerul Dezvoltarii. "Nu suntem o tara de inotatori" spunea MRU, fiind nu doar critic, ci si sarcastic. Si cu cine? Cu cea mai "sacra" persoana a guvernarii Boc.
Acelasi Basescu il supune si unei umilinte maxime pe MRU, declarand la PRO TV, ieri, ca noul premier a fost un fel de solutie de avarie, pentru ca adevaratele variante, o serie de tehnocrati de prestigiu, au refuzat pe banda rulanta. Astfel ca a trebuit sa recurga la unul de mana a doua, pare sa sune mesajul subliminal al presedintelui, in aceste conditii.
Acelasi Basescu anunta ca a rupt relatiile cu "imorala" OMV Petrom, exact cand opinia publica afla ca firma austriaca e principalul sustinator financiar al familiei Ungureanu.
Si acelasi Basescu introduce brusc o nuanta importanta in tabloul carierei politice a noului premier: "Pentru a fi candidat la presedintie, sa spunem chiar independent, Ungureanu trebuie sa reuseasca ca premier (...) Ar fi foarte greu sa ai un esec ca prim-ministru si pe urma sa vrei sa candidezi la prezidentiale".
Asta, exact cand toata presa portocalie facuse o obsesie din a-l prezenta din zori pana seara pe MRU drept viitor presedinte.
Sa o spunem din capul locului: este total iesita din comun o asemenea evolutie a unei relatii presupus stranse intre doua personaje politice, de tip tata-fiu, in doar 3-4 saptamani de la promovarea pupilului.
Conflicte presedinte-premier au tot fost, dar niciunul atat de rapid, ca sa nu mai vorbim ca doar tandemul Iliescu-Nastase a mai putut fi suspectat de o asemenea legatura stransa, inaintea numirii celui de al doilea ca premier. Or, se stie, Nastase a inceput sa aiba divergente mai severe cu Iliescu abia dupa vreo doi ani de mandat.
Este, daca vreti, o diferenta similara celei dintre o palma data sotiei dupa 5 ani de casnicie si una altoita la starea civila, imediat dupa ce s-a pronuntat "Da"-ul de rigoare.
Cum a fost posibil asa ceva? Care sa fie explicatia diferentelor atat de mari intre presedinte si premier, si care nu sunt rezolvate discret, prin discutii barbatesti, ci prin spalarea rufelor in discursuri in fata parlamentului ori in interviuri?
Nu stim si probabil ca adevarul riguros nu va fi aflat prea curand.
Dar, ne-am permite sa formulam doua ipoteze.
Una este aceea ca MRU nu e nici pe departe candidatul ales de Basescu. Ci un candidat "crescut" si promovat de aceleasi forte care l-au dus si pe Basescu spre putere. E vorba de SIE, serviciul in care actualul presedinte activeaza ca ofiter acoperit, conform dezvaluirilor facute acum citiva ani de fostul sef al statului, Emil Constantinescu.
In acest caz, relatia nu e tata-fiu, ci frate mai mare-frate mai mic. O relatie in care lupul tinar stie cu precizie ca are rolul desemnat de a lua locul celui batrin, fata de care nu are nicio obligatie, astfel ca nici nu simte nevoia sa se manifeste obedient. Ba chiar, nu ezita sa il muste in locurile sensibile, precum Elena Udrea, de dragul consolidarii brandului propriu.
In acest caz, atacurile lui Basescu sunt expresia unei furii reale a acestuia si anunta o raceala crescinda in perioada imediat urmatoare. Una sterila, insa, pentru ca tatucul SIE e prea puternic ca sa fie deranjat in proiectele sale.
O a doua varianta ar fi ca Ungureanu sa fi fost, intradevar, ales de Basescu, dar nu a rezistat prea mult inainte de a-si da in petic, din cauza caracterului sau ultra-arogant despre care suspect de multi au facut vorbire dupa investirea ca premier.
In acest al doilea caz, s-ar putea ca palmele dupa ceafa ale lui Basescu sa isi atinga scopul, iar MRU sa devina, pe viitor, mult mai supus si mai umil. Acest lucru va fi, insa, repede sesizat de catre opinia publica, iar tinarul politician va pierde exact in punctul cel mai vulnerabil, adica la imagine, pentru ca statutul de umil vasal basescian nu prea l-a ajutat nici pe Boc sa se creioneze ca adevarat barbat politic. Pierzind Ungureanu, va pierde si PDL, ca partid care spera ca prestatia noului premier sa ii salte procentele pina la alegeri.
Daca, dimpotriva, MRU nu da doi bani pe avertismentele cotroceniste si merge pe aceeasi linie, pina in toamna vom avea mai mult ca sigur o frumusete de conflict intre palate.
Problema este ca, incurajati de iesirile prezidentiale din ultimele zile, o serie de lideri ai PDL vor incepe mai mult ca sigur sa atace si ei pozitia premierului, mai ales ca democrat-liberalii care au fost ministri nu au digerat nici pe departe placinta umilintei.
Ceea ce e comun tuturor variantelor de mai sus e paguba de imagine produsa actualei puteri, in ansamblu, de noul conflict presedinte-premier. Unul care nu trebuia sa se produca in acest moment, nici macar in forme mai blande, darmite in cea pe care am putut-o constata cu totii in ultima saptamina.
Spre norocul PDL si al lui Basescu, opozitia de la noi pare mai interesata de fitele Oanei Mizil decat de devoalarea publica a conflictului dintre palate, cel mai rapid si cu perspectiva de a deveni cel mai taios din istoria post-decembrista.