In 2005, "assistant secretary" Maura Harty a facut o vizita in Romania unde s-a intalnit cu mai multi oficiali romani pentru a discuta chestiunea adoptiilor internationale, stopate in acel moment de catre Romania.
La un moment dat, Maura Harty a spus, explicit, ca programul de vize pentru romani nu va progresa deloc daca situatia adoptiilor internationale nu va face, la randul ei, progrese, potrivit kamikazeonline.ro.
"In cadrul intalnirilor din 10 si 11 mai cu presedintele Traian Basescu, ministrul de Externe Ungureanu si alti oficiali ai Guvernului din Romania, secretar adjunct Maura Harty nu a gasit dovezi care sa arate ca Guvernul are jn plan sau vreun angajament puternic pentru a rezolva cazurile de adoptii internationale aflate in asteptare, fiind afectate de legea care interzice adoptiile internationale intrata in vigoare in data de 1 ianuarie. Ea i-a informat pe interlocutori ca va impartasi impresia creata si familiilor americane ale caror cereri de adoptie a copiilor din Romania au fost afectate de lege. Ea a reiterat ministrului de Externe Ungureanu mesajul dat de catre secretar in cadrul intalnirii de la Washington, potrivit caruia stabilirea drumului catre o eventuala includere a Romania in programul U. S. Visa Waiver (VWP) va depinde de progresul autoritatilor de la Bucuresti in rezolvarea cazurilor de adoptii internationale aflate in asteptare", se arata in documentul Wikileaks publicat de Kamikaze.
In document se mai mentioneaza ca, dupa intrevederea cu Harty, "presedintele Basescu a parut ca s-ar fi razgandit si a decis sa actioneze".
"La 12 mai, el l-a informat pe insarcinatul cu afaceri ca a discutat problema adoptiilor cu comisarul UE pentru Extindere, Olli Rehn, la 11 mai; ca il va insarcina pe ministrul de Externe Ungureanu sa scrie Comisiei Europene pentru a-si exprima dorinta de a pune in miscare un proces pentru rezolvarea acestor cazuri; si ca Romania va prelua initiativa de a convinge germanii, italienii, francezii si pe altii sa-si foloseasca influenta si sa grabeasca CE pentru rezolvarea favorabila a cazurilor", se mai arata in document.
Recent, Guvernul Boc a decis sa reduca perioada de adoptie a unui copil, stabilind ca un copil cu parinti necunoscuti sa poata fi adoptat la 30 zile dupa obtinerea certificatului de nastere, iar un copil aflat in ingrijirea statului sa fie adoptabil dupa un an in care parintii se arata dezinteresati de situatia acestuia.
Decizia se refera doar la adoptiile interne. Tot in 9 martie 2011, Guvernul a decis, "la cererea primului-ministru", sa mentina reglementarile in vigoare privind adoptiile internationale.