Ambasadorul Frantei in Romania, Henri Paul, a declarat ieri, la Craiova, ca nu exista tensiuni intre cele doua guverne din cauza problemelor cauzate de comunitatea roma si ca este posibil ca aceste tensiuni sa fie create de cineva. Ambasadorul a pus jignirile aduse romanilor de televiziunile franceze pe seama libertatii de exprimare.
Invitat de prefectul de Dolj sa ia pulsul comunitatii rome din Dolj, ambasadorul Frantei s-a intalnit ieri cu mai multi reprezentanti ai etniei, care i s-au plans de viata grea din Romania. "Statul nu ne ofera posibilitati, de aia emigram. Fratii nostri europeni ne permit sa cersim, sa cantam, sa muncim la negru", a spus unul dintre reprezentantii romilor. "Sunt sensibilizat de discursul dumneavoastra (...) Consider ca fondurile europene trebuie utilizate in favoarea romilor, asa cum s-a intamplat cu succes in Spania. Eu nu fac parte dintre cei care cred ca romii nu pot fi integrati in societate", a spus Henri Paul.

I-auzi, ia!

Vazandu-se ascultati, unii dintre romii prezenti au plusat si au dat vina pe romani pentru situatia lor. "Romanii au luat milioane de euro pentru proiectele despre romi si nu au angajat nici unul. Noi aici trebuie sa ne dezvoltam. Nu avem ceva rau in sange, ci saracia ne face sa plecam si sa uitam respectul fata de om. Ne place sa muncim, dar nu avem ajutor", a declarat alt rom, aparent convins de ceea ce spune. Ambasadorul a dat intelegator din cap si i-a cantat in struna spunand: "Este in primul rand o problema de saracie si cu asta spun totul". La cuvant s-a inscris alt rom, care crede ca femeia de etnie roma nu are sanse in societate. "Este o problema pentru femeia roma. Suntem lezati. Avem tineri care cauta un loc de munca, avem oameni care stiu meserie, dar nu au diploma. La aceste proiecte as vrea sa lucreze numai romi". Alta persoana i-a dat ambasadorului o idee pe care acesta a prins-o din zbor, si anume ca autoritatile sa infiinteze scoli de calificare de scurta durata pentru tineri. "Tineretul este dornic sa se instruiasca in diverse meserii", a spus el. Punctul pe "i" l-a pus un vorbitor rom, care s-a declarat uimit ca Franta isi exprima dezacordul fata de romi si romani. "Romii pot avea probleme si in Romania din cauza atitudinii Frantei", a spus el.

Henri Paul: Romii au dreptate

Dupa ce s-a intretinut cu reprezentantii romilor, ambasadorul a declarat ca solutia pentru rezolvarea migratiei etniei este infiintarea unui Consiliu tehnic francez, arondat secretarului de stat de la Ministerul Muncii din Romania. Astfel, a spus Henri Paul, se vor putea accesa banii din Fondul Social European. "Am oferit Guvernului Romaniei aceasta posiblitate", a precizat ambasadorul, care si-a aratat nemultumirea ca Romania nu foloseste banii pe care ii are la dispozitie. "Eu cred ca au dreptate (romii - n.r.). Nu m-a mirat mult ce am auzit. Este lipsa locurilor de munca. Guvernul francez era constient de aceste probleme. Exista fonduri in Romania, de la Fondul Social European la care cofinantarea este foarte mica, de 5%, si care nu sunt suficient utilizate".

Cine baga bete in roate?

Intrebat de GdS cum se explica virulenta atacurilor Frantei fata de Romania si jignirile aduse de presa franceza intregului popor roman, ambasadorul a raspuns ca acest lucru este "eronat". "Cred ca este putin eronata virulenta atacurilor. Sunteti victima unei campanii de dezinformare, pentru ca ar fi destul de greu sa-mi dati citate precise. Ministerul de Interne a zis un singur lucru: ca toata lumea din Franta stie ca in Franta exista o criminalitate dureroasa, aceea a copiilor care sunt utilizati de retele mafiote. Daca dumneavoastra numiti acest lucru o critica la adresa romanilor este o eroare. Adevarul este ca ne confruntam cu retele mafiote care exploteaza copiii, pentru a face lucruri inadmisibile si avem putine mijloace pentru a-i impiedica. Politia este in incapacitate de a face ceva. Exista oameni care incearca sa creeze probleme intre Franta si Romania, este foarte posibil, dar nu este guvernul francez. Presa cauta probleme, ma uit la stiri in fiecare zi si vad foarte multe scandaluri in fiecare zi. Daca va uitati la stiri in Franta acum veti vedea multe scandaluri si multe cuvinte folosite inadecvat. Citesc presa romaneasca, formata din oameni carora le place sa rada. Sunt glume chiar si pe seama francezilor si vizavi de ambasadorul francez, cel care va vorbeste. Pot sa va dau articole care ma iau in deradere. Nu ma plang, pentru ca libertatea presei a fost castigata prin democratie, iar jurnalistii au dreptul sa spuna ce vor, dar libertatea mea este sa va prezint lucrurile asa cum stau", a spus ambasadorul. Henri Paul a precizat ca guvernul francez a raspuns unei scrisori semnate de mai multi ministri romani ca este de acord sa lucreze impreuna asupra acestor probleme. "Nu sunt probleme in comunicarea intre guverne", a concluzionat ambasadorul.