Agerpres informeaza ca Franta prefera sa astepte vara anului 2011 pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen intrucat considera ca o aderare in martie nu intruneste conditiile care sa asigure integritatea si securitatea acestui spatiu comun, a declarat vineri Ministerul francez al Afacerilor Externe, potrivit AFP.
Bulgaria si Romania au, desigur, vocatia de a intra in spatiul Schengen, dar conditiile nu sunt intrunite, astazi, pentru o aderare inca din luna martie, a spus intr-o conferinta de presa purtatorul de cuvant al ministerului, Bernard Valero.
Credem ca este mai intelept sa asteptam prezentarea in iulie a viitorului raport al Comisiei Europene referitor la justitie, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, a adaugat purtatorul de cuvant.
Potrivit acestuia, in raportul din iulie 2010, Comisia Europeana a constatat evolutiile, dar a subliniat mai ales progresele importante care mai sunt de facut.
Un sistem administrativ si judiciar impartial, independent si eficient, dotat cu mijloace suficiente, este indispensabil pentru a permite o buna functionare a politicilor UE si a le asigura cetatenilor accesul la toate beneficiile si oportunitatile oferite de apartenenta la Uniune, a subliniat Bernard Valero.
Miercuri, secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche afirmase ca frontiera dintre Romania si Republica Moldova este controlata necorespunzator si ca Parisul va face in asa fel incat decizia cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen sa nu fie luata inainte de vara anului 2011, aminteste sursa citata.