CNSAS a confirmat ieri faptul ca presedintele Traian Basescu nu are dosar la SRI. Informatia este urmarea unei petitii depuse de fostul presedinte Emil Constantinescu. In 13 decembrie 2005, el cerea urgentarea procedurilor de deconspirare a colaborarii cu fosta Securitate a presedintelui Traian Basescu. Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, l-a anuntat marti pe fostul presedinte ca singura institutie care a dat curs cererii a fost SRI.
In raspunsul primit de la CNSAS se arata ca "nu au fost identificate documente ale Arhivei Comitetului PCR, ale Flotei Maritime sau ale Arhivei Comitetului Central al PCR". SIE si Serviciul Arhive si Documentare Militara din MApN nu au raspuns deocamdata solicitarii CNSAS. Totodata, in timp ce presedintele tarii se afla ieri in portul Tomis, unde a sarbatorit Ziua Marinei, la Bucuresti, spiritele s-au incins. Traian Basescu este tinta unor atacuri dure, atat din partea colegilor de guvernare, cat si din partea opozitiei, in legatura cu scandalul dosarelor colaboratorilor cu Securitatea. Astfel, presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu il acuza pe seful statului ca si el face parte dintre cei care au colaborat cu Securitatea. Voiculescu i-a cerut sefului statului sa prezinte opiniei publice dosarul sau. Traian Basescu a fost si tinta atacurilor Opozitiei. Senatorul PSD Sorin Oprescu a sustinut ca deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii nu este decat o campanie regizata de la Cotroceni. Oprescu avertizeaza ca aceasta campanie impotriva politicienilor nu face bine nimanui si ca este folosita pentru atingerea unor scopuri nemarturisite. Ca raspuns la aceste acuzatii, presedintele Basescu a declarat sec: "Am facut ce a trebuit sa fac!".

Voiculescu: "Basescu a fost colaborator al Securitatii"

In cadrul conferintei sustinute ieri, Dan Voiculescu a declarat "parerea mea este ca intr-adevar presedintele Traian Basescu nu este strain de tot ce se intampla. Dansul ne-a obisnuit sa traim, ca societate romaneasca, intr-un mare conflict. Conflictele sunt produse periodic. Domnul presedinte ar trebui sa fie obligat sa se prezinte la CNSAS". Liderul conservator l-a acuzat direct pe Traian Basescu ca ar fi fost colaborator al Securitatii. "Domnul Traian Basescu a fost colaborator al Securitatii! Este o afirmatie responsabila pe care o fac si, ca si colaborator al Securitatii, Basescu are datoria de prim cetatean al tarii sa-si prezinte dosarul si sa vada opinia publica daca este un dosar de informator, de colaborator, de turnator sau un dosar de comunist care si-a facut datoria", a adaugat Voiculescu. Mai mult, acesta s-a declarat surprins de raspunsul CNSAS in cazul lui Traian Basescu si a aratat ca este imposibil ca, dupa ce ai semnat sute de note informative, acestea sa dispara pur si simplu in ceata.