Anul de gratie 2007. Framantari, framantari, framantari. Sociale, politice. Referendum, motiune, greve, alegeri europarlamentare. Ai nostri din urbe participa. Pro si contra referendum, greve, motiune. Respiram cu atentie si ne pregatim din nou de start. Incotro? Catre Europa. De aceasta data cu acte in regula. Partidele isi pregatesc programele si oamenii. Ne uitam in sondaje si pornim la drum. Strada Universitatii, strada cu sens unic (!). La numarul 26 panoul Partidului Democrat ne informeaza ce este si cu ce se ocupa Parlamentul European, Consiliul Europei s.a.m.d. liderul PD, Mircea Toader, ne asigura ca locul pe lista obtinut (prin vot) de candidatul galatean, viceprimarul municipiului Galati, Constantin Dumitriu, este 100% eligibil. Constantin Dumitriu, recent intors din Suedia, ne raspunde:

Red: Asadar, domnule viceprimar, sunteti cel mai bun PD-ist de vreme ce ati fost nominalizat?

CD: Nominalizat cu 100% sansa. Nu stiu daca sunt cel mai bun. Am multi colegi care sunt cei mai buni si, oricum, gasesc ca este indecent sa vorbesc despre mine. Ceea ce stiu este ca sunt foarte hotarat si extrem de determinat sa reprezint Romania si implicit orasul nostru cu demnitate si onoare. Imi cunosc potentialul si va pot asigura ca voi face tot ceea ce legea imi permite pentru a schimba oamenilor parerea, din pacate nu tocmai buna, dar pana la un punct justificata, despre politica si oamenii politici.

Red: Totusi, ce va recomanda pentru aceasta competitie?

CD: 1. Faptele si rezultatele mele. 2. Varsta si pregatirea. 3. Dorinta si priceperea de a misca lucrurile in directia dorita de oameni.

Red: Sunteti un politician tanar. Va putem suspecta de ambitii mari?

CD: Permiteti-mi sa fac o precizare importanta: sunt om politic, nu politician. Politicianul este cel care face din politica un mijloc de realizare a intereselor personale. Nu este cazul meu. Cat priveste ambitiile mele, am aceleasi ambitii pe care le are orice galatean de buna credinta: sa traiesc intr-o Romanie si intr-un oras cu adevarat european. Acest lucru inseamna inainte de orice o puternica infuzie de capital care va conduce la dezvoltarea si modernizarea tarii, ceea ce atrage si un nivel de trai mai bun, si un comportament mai civilizat, si un grad mai mare de educatie.

Red: Si interesul personal care este?... Sa nu-mi spuneti ca nu exista si un interes personal, o leafa mai buna de exemplu...

CD: Evident ca exista si un interes personal. Nu-mi cereti sa fiu ipocrit! Interesul este acela ca voi avea acces la practica politica europeana de care ar trebui sa se molipseasca si politica damboviteana atat de bolnava. Cat priveste retributia, am sa va dau doua vesti proaste: 1. Voi castiga mai putin ca eurodeputat decat ca viceprimar; 2. Eu nu traiesc de pe urma politicii. Am afacerile mele care, desigur, nu ma claseaza in top 300, dar imi asigura linistea financiara si pe cale de consecinta o actiune publica ce sta departe de aranjamentele necurate.

Red: In Suedia ati fost in concediu?

CD: In Suedia am fost intr-o vizita oficiala, la invitatia primarului din Malmo si a unui grup de oameni de afaceri din Malmo si din Halmstadt.

Red: Deplasarea poate fi incadrata la sectiunea turism politic?

CD: (Rade) Doamna, aceasta deplasare a fost facuta pe cheltuiala exclusiv personala. Eu va cred ca sunteti obisnuiti cu politicieni care practica turismul politic, adica pe bani publici cu rezultate zero, va rog insa sa admiteti ca in politica mai sunt si altfel de oameni. Nu, nu am fost in plimbare pe spatele galatenilor, am fost pe banii mei in interesul galatenilor. Concret, urmare intalnirilor pe care le-am avut, voi atrage fonduri de finantare guvernamentale suedeze pentru studii de fezabilitate, proiectare si implementare a unor proiecte privind termoficarea, salubrizarea si mediul din municipiul Galati, precum si investitii private privind productia in industria alimentara. Daca lucrurile vor decurge normal, estimez intr-o prima etapa investitii in valoare de 10 milioane de euro, suma totala a investitiilor suedeze ridicandu-se la aproximativ 70 de milioane de euro.