Bogdan Tiberiu Iacob publica pe Inpolitics articolul "UNPR si-a facut cota de parlamentari. Urmeaza taifunul alesilor locali", pe care il puteti citi in continuare.
'Inca doi parlamentari pesedisti au demisionat azi, marind la 30 numarul alesilor independenti, iar dezertarile nu se opresc aici. Mai grav, insa, grupul lui Oprea pregateste faza a doua a atacului la PSD si PNL, mai precis dezertarile de alesi locali.
Oamenii lui Gabriel Oprea sunt, deja, in negocieri avansate cu o serie de presedinti de consilii judetene si primari de orase importante de la PNL dar, mai ales, de la PSD, care se spera sa fie atrasi in perioada care urmeaza. Daca in cazul sefilor de consilii judetene e suficienta demisia acestora din partid si transferul la UNPR, in cazul primarilor e mai complicat, intrucit legea anti-migratie politica, 393/2004, completata ulterior, le aduce pierderea functiei in cazul demisiei din partid. In consecinta, singura solutie pentru a putea pleca la noul partid fara a ramine fara primarii este varianta excluderii din partid.
Potrivit unor surse din grupul dezertorilor-independenti, in saptamanile urmatoare si pe intreaga durata a verii se va declansa o serie de atacuri ale unor primari pesedisti la adresa noii conduceri alese la congres, scopul fiind doar enervarea acesteia pentru a se lua decizia excluderii (dupa modelul primarului Pandele, unealta generalului dezertor Oprea - n. Red.). O strategie care, spre exemplu, nu a prins la PNL, unde primarul Gheorghe Stefan Pinalti s-a chinuit mult si bine sa fie exclus din partid, pentru a se lipi cu totul de PD-L, dar liberalii s-au tinut tari si nu i-au dat "dezlegarea", care a venit abia la localele din 2008.
Pe de alta parte, a ignora, fie si voit, acte repetate de rebeliune din partea unui numar important de alesi locali risca sa fie o strategie paguboasa de imagine pentru PSD, creand impresia de disolutie interna si lipsa de autoritate.
Cel mai probabil, pretextul ideal pentru declansarea criticilor din teritoriu la adresa conducerii PSD va fi momentul alegerilor interne din filialele partidului, recent anuntat de catre Victor Ponta, scopul fiind debarcarea tuturor oamenilor apropiati lui Mircea Geoana si inlocuirea lor cu fidelii noilor lideri.
"Ce a patit PSD dupa 2004 e nimic in comparatie cu ce pierderi va avea acum" a declarat azi, Inpolitics, sub protectia anonimatului, un fost pesedist, lider al grupului independentilor.
Pentru cei care au uitat, reamintim ca, in iunie 2004, PSD era campion national la numarul de primari, ulterior fiind, insa, victima unor dezertari masive, care au schimbat raportul de forte in favoarea Aliantei D.A., numai in 2005, spre exemplu, social-democratii pierzand 110 primari. Faptul ca se pregateste un val masiv de dezertari locale a ajuns, deja, la urechile conducerii PSD, care a intrat in panica: saptamana trecuta, Liviu Dragnea a convocat o reuniune a Ligii alesilor locali ai partidului, care va avea loc vineri, la Busteni, si unde Victor Ponta va incerca sa ii convinga pe edili sa tina aproape de partid.'