Fostul sef al Cancelariei prim-ministrului in guvernarea PSD, Alin Teodorescu, sustine necesitatea mentinerii in continuare a acestei structuri in formula Executivului si precizeaza ca o formula de restructurare a Guvernului a fost propusa Coalitiei, in decembrie 2004, la preluarea guvernarii.
Conform lui Teodorescu, infiintarea acestei structuri, a rezolvat cateva contradictii de fond ale guvernarii: prim-ministrul era salariatul Secretariatului General al Guvernului, nu dispunea de buget propriu, nu avea la dispozitie un aparat de coordonare si control a activitatii executive, lucrand prin intermediul sedintelor de guvern si a comitetelor fara putere executiva. In conditiile in care pana atunci Guvernul pastrase in linii mari structura propusa de Petre Roman la inceputul anilor '90, cand prim-ministrul era doar conducatorul sedintelor de guvern, Cancelaria premierului a reunit autoritatile si agentiile coordonate de prim-ministrul, dar aflate inca in structurile sau bugetele ministerelor, precizeaza Teodorescu. Fostul sef al Cancelariei prim-ministrului sustine ca aceasta structuram a fost ceruta de forurile europene.
Senatorul PD Radu Berceanu a declarat ca prin restructurarea Guvernului ar urma sa fie desfiintata si Cancelaria prim-ministrului sau, mai precis, redusa la o componenta restransa, care sa includa un numar de consilieri personali ai premierului, protocolul si relatia cu presa. (C.A.)