Evenimentul Zilei il citeaza pe Alin Teodorescu, prezent la B1TV, la emisiunea "100%": "Guvernarea de acum atinge recordul de insatisfactie a populatiei". Puteti citi in continuare articolul din Evenimentul Zilei.
'Sociologul Alin Teodorescu a declarat la emisiunea "100%" ca s-a atins un moment istoric cand pentru prima oara in istoria politicii romanesti de dupa 1989 nu mai exista niciun lider politic care sa depaseasca pragul de incredere de 30%.
Teodorescu a prezentat la B1 TV ultimul sondaj care masoara increderea in politicieni, realizat in septembrie: pe primul loc Crin Antonescu, cu 29,1%, urmat de Victor Ponta - 25,3%. Increderea in Traian Basescu a scazut la 9,8%, iar premierul Emil Boc se bucura de cea mai mica incredere, de numai 6,9%.

Cele mai importante declaratii facute de Alin Teodorescu:

- Romania e mult mai treaza decat politicienii. Politic a fost, parerea unui om care s-a autosuspendat din viata politica, a fost o enorma eroare ca in timp ce Parlamentul dezbate cea mai importanta decizie, aceea de a acorda incredere in continuare unui Guvern, in acel moment sa vii cu o manifestatie de strada, tu sa te asezi in fata lor si sa spui... ce?
- Ponta, baietelul asta, trebuie sa se mai joace o vreme cu masinutele in nisip.
- A fost o enorma minciuna sa spuna ca exista voturile necesare pentru motiune. Minciuna in politica iti foloseste prima oara, a doua oara nu-ti mai foloseste.
- Motiunea de cenzura este o arma politica suficienta. Arati ca nu esti de acord cu politica unui guvern, chiar daca trece, chiar daca nu trece. Nu ai nevoie sa faci manifestatii de strada.

Increderea in politicieni, masurata in septembrie 2010 (sondaj IMAS)
• Crin Antonescu - 29,10%
• Victor Ponta - 25,3%
• Traian Basescu - 9,8%
• Emil Boc - 6,9%

- In momentul de fata, Crin Antonescu se afla in fruntea topului increderii, cu 29,10%, dar mult mai jos decat au avut alta data alti politicieni - de 50-60%. Urmeaza Ponta - la 25,3% - care se afla in permanenta sub Antonescu si care a ajuns si sub propriul partid. Trage si partidul in jos. Ponta a scazut mult in septembrie cand au fost doua erori politice mari, prima cea cu discutia despre suspendarea lui Basescu si a doua cand Ponta a spus ca ei vor impune programul politic de 45% impozitare.
- Basescu a ajuns la 9,8%. El a avut o cadere dramatica in mai. Inainte de mai avea in jur de 30 - 40%. In 6 mai Basescu iese la televiziune si anunta ca e criza si trebuie taiate salariile cu 25% si pensiile cu 15%. A fost o greseala, mai ales ca scaderea pensiilor nu se putea face. Boc are 6,9%.
- Este pentru prima oara cand niciun lider politic nu mai depaseste pragul de incredere de 30%. Este un avertisment.
- Basescu si Boc au fost penalizati pentru ca nu au facut ce trebuie inainte de a scadea pensiile si salariile. Si nu au facut. Oamenii au avut senzatia ca se incearca iesirea din criza pe spinarea lor.
- Nu prea e loc de figuri noi. Oamenii vor sa te schimbi, nu sa il schimbi. Ei vor moralitate in clasa politica.

Intentia de vot alegeri parlamentare, masurata in septembrie 2010 (sondaj IMAS)
• PSD - 30,3%
• PNL - 23,9%
• Partidul Poporului - 17,3%
• PDL - 13,8%
• PRM - 5,1%
• PNG - 1,5%

- Daca se fac alegeri acum, PDL creste la peste 30%. Fenomenul se numeste spirala tacerii: atunci cand te afli in pozitia de a sustine un lucru care nu este pe placul publicului te duci intr-o punga. Oamenii nu pleaca la un alt partid ci doar se retrag intr-o punga. Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu, este punga PD-ului, asa cum au fost si alte partide mici in trecut pentru PSD de exemplu. Partidul Poporului este punga in care s-au dus PDL-istii suparati.
- Atasamentul de partide este unul emotional, nu rational. Tii la partid ca la familie sau la echipa de fotbal. Exista si oameni care gandesc rational dar marea majoritate a votantilor, peste 10 milioane de oameni, se ataseaza emotional.
- Daca ar fi alegeri peste doua luni PDL ar fi la 31%, iar PSD la 28%. Oamenii care se afla in punga lui Diaconescu se duc inapoi la PDL.
- Scorul PNL este foarte bun. Mai ales pentru un partid care era aproape de desfiintare in 2000 si a fost salvat de Stolojan.
- PSD este intr-o situatie foarta proasta pentru alegerile din 2012. Daca nu reusesc sa ia in alegeri peste 40% ca sa poata sa-l oblige pe presedintele Basescu sa desemneze un premier de la ei, nu au nicio sansa.
- Daca liderii acestor partide pricep ce vor oamenii si actioneaza in consecinta pot sa atinga 42% sau 43% si sa numeasca premierul, indiferent de cine e presedinte.

Directia Romaniei in perioada 1996 - 2010

- Niciodata nu a existat un nivel atat de scazut de satisfactie fata de cei care guverneaza. CDR a avut un credit fantastic in 1996, peste 70% pe care l-a consumat foarte rapid. Guvernul lui Adrian Nastase a pornit cu un credit foarte mic si s-a mentinut asa, tot pe negativ, cu exceptia vizitei lui Bush, cand are loc o explozie a increderii. Apoi, Alianta Dreptate si Adevar porneste si ea cu un credit enorm pe care il pierde pe parcurs. Guvernarea PDL-UDMR de acum atinge recordul de insatisfactie a populatiei fata de actul de guvernare. '