PD-L si-a lansat luni, in fata reprezentantilor societatii civile, aliatii de traditie ai dreptei democrat-liberale, Programul politic si programul de guvernare intitulat "Doctrina economica si sociala", in care propune desfiintarea contractului colectiv de munca la nivel national, introducerea pensiei de solidaritate sociala, initierea legii responsabilitatii fiscale si avanseaza, la nivel european, ideea libertatii de miscare a valorilor. De asemenea, PD-L a lansat si "Modelul macroeconomic. Prognoza macroeconomica si bugetara a Programului de guvernare 2009 - 2012".
La lansare au participat analisti politici, economici si reprezentanti ai mass-media.
Doctrina economica a PD-L este, potrivit Mediafax, conturata sub forma a 27 de teze, iar doctrina sociala este structurata pe 17 teze, fiecare dintre acestea fiind prezentata din punct de vedere al continutului, impactului si ratiunii.
Printre tezele sociale se numara desfiintarea contractului colectiv de munca la nivel national, prin modificarea legislatiei, eliminandu-se astfel uniformitatea in privinta remunerarii muncii, nejustificata intr-o societate bazata pe mecanismele pietei libere.
Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu a sustinut ca aceasta idee este negociata cu partenerii sociali, care s-ar fi declarat de acord cu ea, avansand, insa, conditia de a li se oferi dreptul permanent de greva. "Este un element de sustinere a cresterii economice", a spus Videanu.
O alta teza sociala se refera la introducerea unei "pensii de solidaritate sociala", destinata asigurarii conditiilor decente de viata pentru pensionarii cu pensii foarte mici.
Printre tezele economice se numara cea a "guvernului minimal (maxim necesar)", care prevede ca, in perioada de consolidare a economiei de piata functionale sustenabile, prezenta statului economic (guvernul) este mai degraba perturbatoare, decat echilibranta.
O alta teza vizeaza "discriminarea economica diferentiata", care are ca impact "aplatizarea polarizarii veniturilor (bogatiei), pe segmentul in care aceasta polarizare este efectul neconformarii la regulile jocului economic si social, inclusiv al neconformarii la regulile morale, necodificate, ale jocului economic si social".
Una dintre Anexele Doctrinei PD-L prevede si o lege a responsabilitatii fiscale, "care sa-l tina pe ministrul Finantelor legat de servirea interesului national". Acest act normativ ar trebui sa impuna elaborarea pe sistem multianual a bugetelor publice si asigurarea unui excedent bugetar in anii cu crestere economica, pentru a-l folosi in anii cu deficit de crestere economica.
O alta Anexa a Doctrinei arata ca Romania trebuie sa propuna "a sasea libertate europeana". Astfel, Tratatele europene mentioneaza patru libertati de miscare (circulatie): a bunurilor, serviciilor, persoanelor, capitalului. A cincea astfel de teza a fost formulata recent de Slovenia, care a propus libertatea de miscare a informatiei. "Romania trebuie sa propuna, cu o argumentare rafinata, adoptarea celei de-a sasea libertati: libertatea de miscare (circulatie) a valorilor", sustine PD-L. Democrat-liberalii arata ca cele patru "libertati" prevazute de Tratatele UE se refera la domeniul actiunii practice, "libertatea" propusa de Slovenia vizeaza domeniul actiunii intelectuale, iar cea pe care Romania o poate avansa se refera la "actiunea spirituala".
In documentul "Modelul macroeconomic. Prognoza macroeconomica si bugetara a Programului de guvernare 2009 - 2012", democrat-liberalii arata ca sistemul lor cuprinde aproximativ 100 de ecuatii si formule de calcul.
In cadrul acestui eveniment, liderul democrat-liberal, Emil Boc, a punctat elementele strategice ale Programului politic al PD-L, elaborat si lansat in decembrie 2007, odata cu fuziunea dintre PD si PLD. Prim-vicepresedintele Theodor Stolojan a sustinut un discurs axat, in general, pe Programul de guvernare, pe care PD-L l-a prezentat in urma cu doua saptamani, iar prim-vicepresedintele Adriean Videanu a prezentat succint modelul economic al PD-L, care a fundamentat Programul de guvernare.
De-a lungul celor peste trei ore cat a durat evenimentul PD-L, mai multi invitati au plecat, treptat, din sala, nedumeriti de prezentarile economice extrem de tehnice ale liderilor democrat-liberali.
Analistul politic Iosif Boda i-a taxat scurt pe liderii PD-L: "Daca prezentati acest program de guvernare si in campania electorala cum ati facut-o astazi, cum au parasit destul de multi aceasta sala, asa se vor scurge si votantii". El i-a avertizat pe democrat-liberali ca vor fi nevoiti sa gaseasca un limbaj accesibil pentru auditoriu si le-a reprosat ca PD-L nu are purtatori de mesaj economic distinct, pe domenii, ci doar trei oameni: Stolojan, Videanu si Pogea, care se suprapun in discursuri.
Boda a mai criticat dur una dintre remarcile pe care Videanu le-a facut in timpul dezbaterilor dintre liderii PD-L si analistii politici. "Locul de unde venea odata intelepciunea, anume satul romanesc, in momentul de fata este generator de criza morala. Daca nu avem curajul sa spunem acest lucru, parerea mea este ca vom gresi. Populatia la tara se concentreaza in jurul carciumii. Lipsa unei activitati economice si sociale la nivelul satului va duce la deprecierea din in ce mai mari a vietii", sustinuse Videanu.
Boda i-a replicat lui Videanu ca "nicaieri in Romania prostitutia nu s-a nascut la sat", iar liderul PD-L a precizat ca nu a intentionat sa spuna ca satul a generat criza morala, ci a vrut sa sublinieze deteriorarea moralitatii.
O alta critica adusa PD-L a vizat doctrina partidului, care prevede ca "Partidul Democrat Liberal, ca partid popular, este o entitate politica deschisa tuturor cetatenilor romani care impartasesc valori si curente politice de sorginte democrata de centru, liberala si crestin-democrata". Ion Ionita a spus ca PD-L trebuie sa elimine sintagma "de sorginte", pentru a demonstra autenticitatea curentelor politice interne ale partidului, care nu ar mai fi astfel "inspirate" din anumite doctrine, ci ar fi chiar autentic "democrate, liberale si crestin-democrate".
Iosif Boda le-a sugerat democrat-liberalilor sa renunte chiar si la sintagma "crestin-democrat", care "nu s-a dezvoltat pe sol ortodox", ci doar in statele catolice.
O alta serie de critici a venit din partea lui Stelian Tanase. Acesta a sustinut ca sloganul "Gandim altfel" este cel mai nefericit titlu al unui program de guvernare.