Bugetul national va intra efectiv in dezbaterea Parlamentului incepand din 8 noiembrie. Alianta a decis sa ia bani si de la Serviciile secrete pentru a acoperi gaurile de la Educatie.

Conducerea Aliantei D.A. a decis ieri suplimentarea bugetului Educatiei pe 2006, atat cu sumele rezultate din a€žinghetareaa€œ bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului la nivelul celor din 2005, cat si cu sumele retinute din bugetele destinate Serviciilor secrete.
a€žNici cu aceste sume nu vom reusi insa alocarea unui procent de 6% din PIB Educatiei, asa incat am desemnat o comisie formata din doi experti din cadrul PNL si doi experti din cadrul PD pentru a identifica noi resurse financiare. Aceeasi comisie va decide si cuantumul sumei pe care o vom prelua din bugetul Serviciilor secrete. Intentionam sa marim bugetul Ministerului Educatiei la limitele europene, respectiv in jur de 6% din PIBa€œ, a explicat purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu (foto).
Din comisia comuna PNL-PD, amintita de Nicolaescu, fac parte Sebastian Vladescu, Eugen Nicolaescu, Gheorghe Pogea si Adriean Videanu, cei patru urmand sa analizeze posibilitatile de majorare a bugetului alocat Ministerului Educatiei.
çn cadrul sedintei PNL-PD, parlamentarii Aliantei, membri ai Birourilor Permanente ale Camerelor, au fost mandatati ca la sedinta comuna de ieri sa stabileasca un grafic de lucru pentru adoptarea bugetului de stat pe 2006.

Acelasi grafic ca anul trecut

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au declarat ieri, dupa sedinta comuna a Birourilor Permanente, ca au decis ca Bugetul de stat pe 2006 sa fie discutat dupa schema de anul trecut, pentru a se evita orice fel de discutii. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca amendamentele se vor depune pana luni, timp in care comisiile de specialitate avizeaza proiectul de buget. El a adaugat ca bugetul va fi dezbatut de Comisiile reunite de buget, finante timp de cinci zile, in care se va elabora si raportul proiectului de lege.
La randul sau, liderul Camerei, Adrian Nastase, a anuntat ca bugetul va intra in dezbaterile plenului, a€žprobabil, in sedinta din 8 sau 9 noiembriea€œ. Nastase a mai spus ca, inainte de dezbaterile in plen, va propune a€žo discutie la nivelul grupurilor noastre politicea€œ, al conducerilor comisiilor de specialitate, cu ministrul de Finante Sebastian Vladescu. El a adaugat ca, a€žla ora actuala, PSD analizeaza bugetul generala€œ si lucreaza la o pozitie fata de acest subiect.