Guvernul si-ar putea asuma raspunderea in Parlament pentru sase legi organice, trei din pachetul legislativ privind reforma in justitie si alte trei din pachetul referitor la modificarea legilor proprietatii. Atat PNL, cat si PD sustin aceasta procedura ca fiind constitutionala si rapida.
“Avand in vedere ca nerezolvarea problemelor grave din justitie ar putea duce la activarea clauzei de salvgardare pentru Romania si deci amanarea cu un an a integrarii, Comitetul Executiv al PNL considera ca Guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu trebuie sa-si asume raspunderea pentru legile reformei in acest domeniu vital pentru sistemul democratic“, a declarat ieri purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu. El sustine ca reforma justitiei este absolut necesara pentru “a elimina sistemul corupt implementat de regimul PSD, iar acest lucru nu se poate face fara inlocuirea acelor conducatori de Parchete si instante suspect de ineficienti“. De altfel, deputatul liberal s-a referit la atitudinea duplicitara a PSD, “care clameaza in exteriorul tarii sprijinul pentru reforma, iar in tara critica si incearca sa blocheze masurile initiate de Ministerul Justitiei“.

Motiune fara sanse

Nicolaescu a recunoscut faptul ca nu s-a discutat despre asumarea raspunderii si cu celelalte partide membre al coalitiei guvernamentale, precizand insa ca forul de conducere al PNL si-a asumat singur propunerea facuta Guvernului. El crede ca asumarea raspunderii se poate face pe un pachet de sase legi din domenii diferite, din moment ce sub guvernarea PSD a fost creat un precedent la pachetul legislativ anticoruptie, care a modificat 26 de acte normative. Deputatul liberal a mai spus ca o posibila motiune de cenzura initiata de Opozitie ca urmare a raspunderii guvernamentale este din start sortita esecului si ca nu se teme ca fostul PUR, actualul Partid Conservator, membru al coalitiei, ar putea vota altfel. “Pozitia PC e din ce in ce mai clara in privinta sustinerii guvernamentale“, a conchis deputatul PNL.

Sustinere si de la PD

Liderul democrat Emil Boc a declarat ieri ca inca nu s-a luat o decizie politica in interiorul Coalitiei cu referire la asumarea raspunderii guvernamentale pe pachetul de legi privind justitia si reglementarea proprietatii. Boc a adaugat insa ca democratii sunt dispusi sa recurga la aceasta varianta. Emil Boc a dorit sa explice ca procedura angajarii raspunderii este una constitutionala, deci nu exista nici un motiv intemeiat pentru a o ocoli. El a tinut sa argumenteze ca cele doua mari proiecte din pachet, chiar daca vizeaza domenii diferite, sunt esentiale pentru finalizarea procesului de aderare in UE. “Romania mai are un an si jumatate, este nevoie de decizie“, a subliniat Boc. Potrivit acestuia, PD este de acord ca pachetul de legi sa ocoleasca procedura dezbaterilor parlamentare, intrucat “PSD este incapabil de o dezbatere democratica“. Boc a mai spus ca PSD nu a sustinut nici macar proiectul de modificare a declaratiilor de avere, Coalitia fiind astfel indreptatita sa nu conteze pe sprijinul social-democratilor.