“Mana dreapta“ a lui Nicolae Vacaroiu va fi, in acest mandat, Constantin Dan Vasiliu, membru PD si vicepresedinte al BPN al democratilor. Plenul Senatului l-a ales pe Vasiliu cu 70 de voturi “pentru“ si 63 “impotriva“. Chestiunea alegerii secretarului general a iscat inca de saptamanile trecute discutii aprinse printre senatori, cu atat mai mult cu cat Regulamentul are prevederi contradictorii in acest sens. In baza articolului 32 din Regulament, care-i da presedintelui Senatului dreptul de a numi un secretar general, Nicolae Vacaroiu a nominalizat-o pe Constanta Calinoiu, sefa Departamentului Legislativ al acestei Camere. Vacaroiu si-a sustinut decizia argumentand ca institutia Secretarului general trebuie sa fie depolitizata. La randul lor, membrii coalitiei guvernamentale s-au folosit de articolul 200 din Regulament, care stipuleaza ca Biroul Permanent are dreptul de a propune plenului Senatului candidatul la functia de secretar general. Pentru a pune capat discutiilor, Biroul Permanent a decis ca cele doua nominalizari sa fie supuse votului majoritatii senatorilor.

Cearta pe buletine

Desigur, momentul alegerii secretarului general nu putea sa nu prilejuiasca si un spectacol pe masura importantei evenimentului. Inca de la inceputul sedintei, vicepresedintele Senatului, Radu Berceanu, a solicitat ca un reprezentant al Aliantei D.A. sa semneze toate buletinele de vot.
Berceanu a facut aceasta cerere motivand ca buletinele au fost facute de secretarul general interimar Constanta Calinoiu si stampilate la cabinetul lui Vacaroiu. Membrii PSD au contraatacat si au cerut, la randul lor, ca buletinele sa fie semnate si de un reprezentant al grupului lor, pentru mai multa corectitudine. Astfel, cele 137 de buletine au purtat semnatura lui Radu Berceanu (PD) si a lui Ioan Solcanu (PSD).
Un alt incident s-a produs in momentul in care chiar Radu Berceanu a gresit un buletin de vot si a cerut sa-i fie anulat si sa i se dea altul. El a primit un buletin nou de la chestorii Senatului, dar social-democratii au sustinut ca s-a incalcat procedura, deoarece buletinul poate fi anulat doar de presedintele Senatului.
In ciuda certurilor aprinse, votul a fost validat si numaratoarea l-a dat castigator pe Dan Vasiliu.

Mana dreapta a senatorilor

Noul secretar general al Senatului, Constantin Dan Vasiliu, a declarat ca principalul sau scop va fi fluidizarea si asigurarea transparentei totale a actului legislativ. El a precizat ca doreste sa se intalneasca saptamana viitoare cu toate grupurile parlamentare pentru a afla care sunt problemele cele mai importante si ca va lua toate masurile necesare pentru a le rezolva. Vasiliu a explicat ca nu se considera mana dreapta a lui Vacaroiu, ci a celor 137 de senatori, care fiecare reprezinta o institutie. In legatura cu depolitizarea functiei, despre care vorbea presedintele Senatului, Vasiliu a mentionat ca apartenenta sa la PD nu-l va impiedica sa colaboreze cu toate formatiunile politice. In privinta piscinei care ar urma sa fie construita in noul sediu al Senatului, Vasiliu a specificat ca nu cunoaste bugetul Senatului pe 2005 si ca se va supune votului senatorilor si al Biroului Permanent in aceasta chestiune.