Desi la nivel central Alianta D.A. "a decedat", cel putin de facto, daca (inca) nu si in scripte, filialele din teritoriu nu prea vor sa accepte situatia impusa de liderii de la Bucuresti. Liviu Spataru (vicepresedinte PNL Caras-Severin) "dezavueaza ruptura dintre PNL si PD", in timp ce presedintele PD Cluj, deputatul Daniel Buda, isi exprima speranta ca la nivelul judetului Alianta D.A. "sa mearga mai departe". Aceeasi opinie o au si liberalii din Cluj, din Bistrita, dar si primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.

Ruperea Aliantei D.A. si schimbarea Cabinetului de catre premier nu au "cazut" prea bine filialelor din teritoriu. O confirma si vicepresedintele PNL Caras-Severin, Liviu Spataru, care a declarat ca "dezavueaza ruptura dintre PNL si PD". Spataru, care este si primarul Resitei, a mai apreciat ca "politica celor de la Bucuresti nu trebuie sa se resfranga in teritoriu si ca nu este pe deplin de acord cu deciziile conducerii centrale a PNL". Si presedintele PD Cluj, deputatul Daniel Buda, spera ca la nivel local Alianta D.A. sa functioneze mai departe, deoarece la Cluj este un caz special fata de restul tarii, iar liderii locali ai PNL impartasesc punctul de vedere al acestuia. Buda a precizat ca PNL si PD au primit impreuna un mandat din partea electoratului clujean, care ar trebui dus pana la capat. Liberalii, prin vocea presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, impartasesc punctul de vedere al democratilor. "Eu consider ca Alianta D.A. s-a validat in fata electoratului clujean si a preluat conducerea municipiului Cluj-Napoca si a judetului. Democratii au fost colegii nostri din Alianta si voi lupta sa-i sustin. Impreuna am demarat proiecte, le-am derulat si le-am finalizat si avem si altele in derulare", a spus Nicoara. Liderul liberalilor clujeni considera ca ar fi o eroare ca la Cluj sa se blocheze din nou administratia locala, la fel ca in perioada administratiei Funar. "Am discutat de mai multe ori cu presedintele PD, Emil Boc, despre continuarea colaborarii pe plan local", a spus Nicoara. Un acord in privinta mentinerii Aliantei D.A. vine si din partea vicepresedintelui PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu. "Ar trebui ca deciziile de la nivel central sa nu aiba influente pe plan local, daca este posibil. Noi am inceput impreuna o serie de proiecte care ar trebui duse pana la capat", a spus Uioreanu. Aceeasi pozitie a adoptat-o si presedintele PNL Bistrita, Ioan Turc, care a declarat ca nu exista niciun motiv pentru ca pe plan local sa se schimbe relatiile dintre PD si PNL, iar acestea vor fi bune si foarte bune in continuare. In ceea ce priveste schimbarea sefilor de institutii descentralizate membri ai PD, liderul PNL a spus ca demersul este inutil in cazul celor care sunt buni profesionisti. O opinie divergenta a avut doar vicepresedintele PNL Bistrita-Nasaud, Dan Babutan, care a apreciat ca democratii aflati in functii de conducere ar trebui sa demisioneze din proprie initiativa si sa nu mai invoce criterii de profesionalism, fiindca au ajuns in diverse demnitati tocmai pentru ca au fost sustinuti de PD.

Parteneriat la Primaria Capitalei

Mentinerea parteneriatului PNL-PD este sustinuta si de primarul Bucurestiului, democratul Adriean Videanu. "Am un respect pentru bucuresteni pentru ca le-am cerut sa ne dea Consiliul, iar responsabilitatea nu este numai a mea, ca primar general, este si a PD, si a PNL. O noua dezamagire pentru bucuresteni ar fi un dezastru, de aceea eu respect angajamentul luat cu bucurestenii. Marile proiecte pe care le-am inceput in momentul de fata au nevoie de sprijinul unei majoritati confortabile in Consiliul General si aceasta responsabilitate este si a PD, si a PNL", a declarat Videanu. El a adaugat ca isi doreste ca "parteneriatul PNL-PD" sa functioneze la nivelul Capitalei.
"Este un lucru pe care eu mi-l doresc. Nu as putea spune ca va functiona Alianta, ci parteneriatul PNL-PD, pentru ca Alianta a fost denuntata de catre prim-ministru la nivel national, deci, da, in continuare cele doua partide PNL PD vor colabora pentru a ne duce mandatul pana la capat", a spus Videanu.