Dupa mai bine de doi ani de zile in Parlamentul Romaniei, orice politician care doreste sa-si continuie cariera politica isi face o "scanare" completa a activitatii, trage linia si isi analizeaza punctele slabe sau punctele forte. Este si momentul in care apar intrebarile de genul "veti mai candida?", "tintiti inca un mandat?" sau "ce ati facut pentru cetatenii care v-au trimis in Parlament?". Deputatul PSD Eduard Martin, aflat la primul sau mandat de parlamentar, a avut, din aceasta perspectiva, si suisuri, si coborasuri, deocamdata nu stie exact daca in 2008 va incerca, si pentru a doua oara, lista PSD pentru Camera Deputatilor, dar stie ca, cel putin din 2006 si pana in prezent, a muncit. 2005 - recunoaste, a fost un an mai dificil, de acomodare in pielea de deputat si in situatia in care asteptarile s-au dovedit extrem de mari din partea celor care l-au votat.

Reporter: Domnule deputat, atat dumneavoastra, cat si ceilalti parlamentari PSD de Constanta, ati dat senzatia ca ati disparut oarecum de pe scena politica. Ce s-a intamplat?
Eduard Martin: Sincer, noi am muncit, iar dovada sunt interpelarile, propunerile legislative, luarile de cuvant in Parlament, audientele. Apoi, Partidul Social Democrat si reprezentantii sai au dat ocazia guvernantilor sa demonstreze de ceea ce sunt in stare. Iar ei au dat dovada, de fapt, ca nu sunt in stare sa guverneze. Apoi, noi nu puteam sa iesim la rampa si sa spunem, zi de zi, ca Alianta PNL-PD nu este o solutie fericita. Oamenii trebuiau sa se convinga si iata ca, la doi ani de la preluarea guvernarii de catre portocalii, nu se traieste mai bine, in schimb avem parte de circul biletelelor, de circul divortului in prelungiri dintre PNL si PD... Alianta n-a inteles ca daca face circ trebuie sa dea si paine. Din pacate insa, romanilor nu le este oferit, in acest moment, decat circ.
Rep.: Revenind insa la activitatea dumneavoastra. Ati facut referire la interpelari si propuneri legislative. Concret, ce anume au vizat acestea?
E.M.: In primul rand, vreau sa va spun ca una din interpelari a fost facuta in ideea sensibilizarii premierului si a ministrului de Finante, pentru ca am constatat ca se face o mare nedreptate judetului si orasului Constanta, pentru simplu motiv ca multe localitati constantene sunt conduse de primari PSD. In 2006, prin hotarare de guvern, judetului Constanta i-au fost alocate peste 400 de miliarde de lei, din care 105 miliarde au revenit localitatilor conduse de primari PSD, in numar de 27, iar peste 300 de miliarde unui numar de 23 de localitati, conduse de primari ai Aliantei PNL-PD. Eu nu spun sa nu se aloce bani localitatilor care au nevoi stringente, dar acest lucru nu inseamna ignorarea, cu rea-vointa a altor localitati, cum ar fi, de exemplu, municipiul Constanta. De departe, in contextul aceleasi comparatii, mai pot preciza faptul ca municipiului Medgidia, acolo unde primarul este PD, i-au fost alocati aproape de doua ori mai multi bani decat municipiului Constanta.
Rep.: Orice cabinet parlamentar primeste sesizari din partea cetatenilor. Cele care vi se adreseaza dumneavoastra la ce fac referire, in general, si cum anume va implicati dumneavoastra in rezolvarea problemelor?
E.M.: Majoritatea cetatenilor care vin la cabinetul parlamentarilor PSD de Constanta au probleme existentiale, iar sesizarile si solicitarile acestora reflecta, din nefericire, situatia grava in care se afla, la ora actuala, Romania, saracia generalizata, faptul ca - nu se traieste bine. Sunt oameni care vin sa se planga de faptul ca nu au ce manca, ca sunt cheltuieli mari, altii ne sesizeaza faptul ca sunt evacuati din imobile. Noi incercam sa ii ajutam prin diverse adrese catre primariile localitatilor de unde provin respectivii cetateni sau catre RAEDPP. Probleme de acest gen sau de alta natura, prezentate de cetateni, mai pot fi rezolvate si prin proiecte de legi, numai ca, asa cum s-a dovedit pana in prezent, initiativele parlamentarilor PSD sunt respinse din start, ori in comisii. Si tot ca urmare a sesizarilor mai multor cetateni, va mai pot spune ca exista o interpelare pentru infiintarea unei Judecatorii la Baneasa. Este o problema mai veche, iar raspunsul pe care l-am primit de la guvernanti a fost unul incredibil de sec: "La momentul actual nu se poate".
Rep.: Sa inteleg, asadar, ca in ciuda eforturilor depuse de dumneavoastra, in calitate de parlamentar, nu ati reusit totusi sa ajutati cu nimic judetul Constanta din cauza guvernantilor?
E.M.: Ba da, dar se putea mult mai mult, daca exista si bunavointa din partea actualului Guvern. De exemplu, in ciuda faptului ca guvernantii opresc proiecte de legi care vizeaza binele judetului Constanta, am reusit prin insistenta sa aducem 50 de miliarde, anul acesta, pentru continuarea reabilitarii Spitalului Judetean Constanta, un proiect care incepuse bine, dar care s-a oprit la un moment dat pentru ca Alianta nu agrea faptul ca este un proiect PSD. Iar constantenii stiu foarte bine despre ce este vorba, se stie ca anumite sectii ale spitalului arata ca niste grajduri. Este important ca reabilitarea spitalului sa mearga mai departe, asta in pofida faptului ca la momentul actual unitatea se confrunta cu un haos organizatoric de nedescris. Am constatat ca actuala conducere a spitalului nu reuseste sa faca fata provocarii, nu are performanta. Constatarea vine nu neaparat din partea mea ca si deputat, ci ca pacient care am avut nevoie, la un moment dat, de tratament.
Rep.: Domnule Martin, aveati la indemana oricare alta solutie. Va permiteti si sunt la moda clinicile de peste hotare...
E.M.: Dar eu vreau sa traiesc realitatea acestei tari, a acestui judet. Probabil ca este la moda ca guvernantii sa faca operatii in strainatate. Nu este insa si moda romanilor de rand, platitori de taxe catre stat.

"Orasul si judetul Constanta sunt inexistente pe harta pentru actualii guvernanti"

Rep.: Ati spus la un moment dat ca ati dorit sa sensibilizati, la capitolul buget alocat Constantei, premierul si ministrul Finantelor. Recenta vizita a premierului in judetul Constanta a demonstrat insa ca nu ati reusit acest lucru, ba dimpotriva, premierul a atentionat ca exista un mediu ostil investitiilor la malul marii.
E.M.: Vizavi de declaratiile premierului in legatura cu investitiile in Constanta, am sa incep cu un exemplu: cand s-a dorit construirea soselei de coasta, care ar fi fost o investitie extraordinara pentru orasul nostru, subalterna domniei-sale, Sulfina Barbu a oprit finantarea. Ministrul Mediului nu a acordat avizul necesar construirii soselei motivand protectia costiera, insa a fost si este clar ca gestul reprezinta un blocaj politic la adresa primarului Constantei. Premierul indrazneste, in aceste conditii, sa spuna ca nu sunt investitii in Constanta. Ele sunt insa oprite din cauza atitudinii pe care Guvernul Romaniei il are fata de judetul Constanta. Cu toate acestea, premierul mai trebuie informat ca investitorii vin la malul marii, dovada fiind, in ciuda celor afirmate de dansul in legatura cu asa-zisul mediu ostil, hipermarketurile construite sau in stadiu de constructie, terminalul de containere din port, construit de japonezi - o investitie de aproximativ 200 de miliarde de dolari -, investitia facuta de Rompetrol, iar exemplele pot continua. Pe de alta parte, premierul da exemplul Clujului, dar tot dansul omite sa precizeze ca primarului din Cluj nu i-au fost blocate, pe considerente politice, fonduri sau proiecte. Pot concluziona, asadar, ca orasul si judetul Constanta sunt inexistente pe harta pentru actualii guvernanti. Constantenii au insa inteligenta de a intelege toate aceste lucruri si de a nu lua de bune declaratiile premierului. Din nefericire, atat premierul, cat si presedintele tarii, dau dovada ca nu sunt deloc cu fata catre acest judet, mai ales ca ii leaga atat de multe de Constanta.
Rep.: Legat tot de proiecte ale Constantei, din cate se stie, proiectul prezentat drept o "minune" lacustra de catre primarul Constantei este pe cale sa devina, ca si soseaua de coasta, un esec. Ma refer, evident la proiectul de infiintare a unui oras lacustru pe lacul Siutghiol. Ce stiti despre acest lucru?
E.M.: Mai nou, Sulfina Barbu, ministrul Mediului, si care este, repet, subalterna premierului Tariceanu, a gasit de cuviinta sa opreasca si proiectul "oras lacustru", prin declararea lacului Siutghiol zona de protectie avifaunistica. Evident, nu este intamplatoare declararea lacului drept zona protejata chiar cand primarul a anuntat proiectul si noua investitie. Insa, vrea sau nu vrea Guvernul Tariceanu, pe Constanta se pliaza investitii specifice zonei, cum sunt soseaua de coasta sau oras lacustru, pe care nu le poti face in Cluj sau Bucuresti. Eu, ca deputat de Constanta, ii recomand premierului Tariceanu sa sprijine investitiile de la malul marii, in loc sa spuna ca nu se face. Dansul ar trebui sa nu uite ca judetul Constanta este important pentru Romania si din prisma faptului ca acest judet este un contribuabil important la bugetul tarii.
"Guvernarea portocalie a avut "stralucita" idee de a verifica daca pensionarii mai traiesc, asta ca nu cumva, Doamne fereste, sa fie platite pensii unor persoane care intre timp au decedat"

Rep.: Sa trecem insa la un alt subiect, pentru ca ati vorbit foarte mult despre Constanta, despre nedreptatea pe care o fac guvernatii acestui judet...
E.M.: Este firesc, pentru ca eu, ca deputat PSD de Constanta, reprezint in Parlament in primul rand judetul Constanta si interesele cetatenilor acestui judet.
Rep.: Da, dar spuneati la un moment dat ca "portocaliii" nu sunt in stare sa guverneze. Ce anume va indreptateste sa afirmati acest lucru?
E.M.: Sunt multe lucruri. Eu personal cred ca Alianta nici nu se astepta sa castige alegerile, nu erau pregatiti, iar acest lucru este dovedit de seria de balbe si poticneli ale guvernarii. Dar sa va dau un exemplu care pe mine, unul, m-a coplesit: acum catva timp guvernarea portocalie a avut "stralucita" idee de a verifica daca pensionarii mai traiesc, asta ca nu cumva, Doamne fereste, sa fie platite pensii unor persoane care intre timp au decedat. In contextul "genialei" idei, pensionarilor le-a fost pus in vedere sa se prezinte personal la Casele de Pensii cu cuponul in mana pentru a demonstra ca traiesc. A fost o initiativa jenanta, am vazut imagini cu pensionari din intreaga tara care fie de-abia se mai tineau pe picioare pe la cozi, fie nu erau de gasit pentru ca nu se aflau in tara sau nu se puteau deplasa si, deci, riscau sa nu-si mai primeasca banii. A fost o bataie de joc la adresa pensionarilor din Romania, iar eu cred ca acesti oameni merita tot respectul pentru ceea ce au facut pentru aceasta tara, indiferent de regimul care a fost la un moment dat. Este clar ca actuala putere nu are grija decat de categoriile favorizate, iar circul oferit pe tava zi de zi, cu certurile televizate dintre aliatii liberali si democrati, ori dintre premier si presedinte, nu au nici o legatura cu agenda publica a cetatenilor, cu nevoile acestora. Pensionarii traiesc prost, a crescut pretul la gaze, invatamantul romanesc este la pamant, dar ministrul Hardau isi ia masini de lux... Actualii guvernanti nu au fost in stare sa construiasca nici o sala de sport, in schimb controleaza cele facute in timpul Guvernarii PSD si concluzioneaza dansii ca sunt proaste. Sa faca ei macar o sala si apoi sa spuna ca cele construite de Guvernul PSD nu sunt bune! A ajuns lumea sa nu stie altceva decat de biletelul plecat de la presedinte catre ministrul Transporturilor, prin care presedintele ordona sa se faca o plata, ori despre biletelul premierului prin care se cerea o interventie la Parchet. Problemele Romaniei sunt insa altele, mult mai grave. Dupa integrare exista niste standarde la care oamenii trebuie sa se adapteze...
Rep.: Ati spus cuvantul "magic" integrare. Vedeti, asadar, pe langa problemele la care ati facut referire, exista si momentul 1 ianuarie 2007, considerat un succes al actualei guvernari, nu-i asa?
E.M.: Asa doresc actualii guvernanti sa fie interpretat momentul 1 ianuarie 2007. Insa nu este exclusiv succesul actualilor guvernanti, ba dimpotriva. Aduceti-va aminte ca, inainte de 1 ianuarie 2007, a existat acel moment al incordarii si temerilor, cand Alianta PNL-PD arata cu degetul catre PSD ca nu a negociat corespunzator cu Uniunea Europeana. De fapt, ei se temeau ca nu vor reusi sa duca pana la capat directivele trasate de UE, si-atunci normal ca au cautat "tapul ispasitor" - fosta guvernare. In schimb, din momentul in care lucrurile au devenit clare, actuala putere si-a atribuit tot meritul faptului ca am fost primiti in marea familie europeana. Este insa un comportament de-acum devenit clasic pentru portocalii, un comportament de partide in opozitie, chiar si acum cand sunt la putere. Daca au un esec dau vina pe Partidul Social Democrat, daca insa apare un succes al Romaniei, si-l atribuie si se lauda ca le apartine.
Rep.: Cum interpretati insa faptul ca, potrivit celor mai recente sondaje, atat Alianta, cat si PSD pierd din procente?
E.M.: Nu vreau sa comentez pozitia unui partid sau a altuia in sondaje. Astept momentul cand se va merge la urne, momentul adevarului. Sondajele sunt doar orientative, nicidecum adevarul absolut.

Eduard Martin, de doi ani locuitor cu acte in regula al orasului Techirghiol

Rep.: Ce veti face in 2008? Tintiti inca o data pozitia de candidat pentru Parlament?
E.M.: Nu stiu daca voi mai candida. Mai este pana in 2008... se pot schimba atatea lucruri si prefer sa nu ma pronunt acum.
Rep.: Discutati cu tatal dumneavoastra (n.r. - Gheorghe Martin, fost prefect PSD si actualmente presedinte PC Constanta) asemenea chestiuni?
E.M.: Noi nu avem discutii politice. Oricum, si PSD, si PC sunt partide in opozitie, deci nu ar fi existat nici o problema.
Rep.: V-am intrebat de tatal dumneavoastra pentru ca, sunt convinsa ca stiti si dumneavoastra, exista anumite comentarii...
E.M.: Da, le stiu, numai ca eu am drumul meu in viata, sunt independent, si spun asta pentru ca exista voci care sustin contrariul. Acele persoane nu stiu insa faptul ca eu, de la varsta de 9 ani, nu am mai stat prea mult pe acasa. Am fost mai mereu plecat in cantonamente sportive.
Rep.: Apropo de sport, ce legatura exista intre Comisia de Buget Finante, din care faceti parte in Parlament, si Facultatea de Sport, pe care ati terminat-o? Aceasta este, de altfel, curiozitatea multor "carcotasi".
E.M.: Pai, Facultatea de Educatie Fizica si Sport dureaza 4 ani. In schimb, experienta mea in management este de peste 8 ani. Am condus Polaris M Holding pana in momentul in care am fost ales deputat.
Rep.: Domnule Martin, o ultima curiozitate: este adevarat ca nu mai aveti buletin de Constanta?
E.M.: Asa este. De doi ani am devenit techirghiolean. M-am mutat in Techirghiol, pentru ca am gasit pe malul lacului un teren bun, si ca pret si ca vedere. In Constanta preturile sunt putin mai mari, trebuie sa recunosc.
Rep.: Domnule Martin, mai bine spuneti drept: nu v-a dat primarul Radu Mazare teren!
E.M.: In primul rand, nu primarul Radu Mazare da terenuri. Eventual, Consiliul Local Constanta le vinde... Apoi, repet, a fost alegerea mea sa cumpar in Techirghiol, a fost si pretul convenabil, e si frumos, si sunt aproape de Sanatoriul Balnear. Asta e bine pe viitor, fiindca toata lumea imbatraneste...