Partidele botosanene din coalitia guvernamentala au declansat ofensiva totala impotriva presedintelui Consiliului Judetean (CJ) si al PSD Botosani, Constantin Contac. Dupa ce saptamina trecuta consilierul judetean Gheorghe Ciubotaru a prezentat fragmente dintr-un raport al Camerei de Conturi potrivit caruia firmele controlate de liderul social-democrat sint principalele beneficiare ale lucrarilor de la drumurile judetene, ieri prefectul Cristian Roman i-a cerut atit acestuia cit si vicepresedintelui PPRM Dorin Ciustea sa renunte ori la functiile din fruntea CJ, ori la atributiile pe care le are in cadrul Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP). Primul reprezentant al Guvernului in Botosani a declarat ca, potrivit legii anticoruptie din 2003, cei doi sint incompatibili intrucit posturile pe care le au la CJ nu le mai permit sa indeplineasca alte activitati remunerate. "Se pare ca in alte judete s-a luat deja act de stari de incompatibilitate de acest tip ", a declarat prefectul Roman. El a cerut totodata secretarului general al judetului sa ii prezinte o informare pe aceasta tema si a dispus trimiterea unei adrese oficiale catre CJ. Prefectul a primit precizari referitoare la incompatibilitatile membrilor ATOP chiar de la ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga si s-a aratat nemultumit de faptul ca Autoritatea este formata doar din reprezentanti PSD si PPRM, care primesc bani pentru activitatea desfasurata.
"Eu mi-am dat demisia inca de saptamina trecuta ", a raspuns Constantin Contac, care a mai aratat ca, oricum, nu il incinta foarte mult faptul ca era presedinte si al ATOP. Vicepresedintele Ciustea sustine ca ar fi inaintat deja o adresa catre secretarul general al judetului prin care il informeaza ca renunta la indemnizatia care i se cuvenea ca membru al ATOP. Dorin Ciustea este insa convins ca nu se afla intr-o stare de incompatibilitate si spune ca lunar incasa 1,5 - 3 milioane lei ca si component al Autoritatii. "Sa ia DEX-ul, sa vada ce inseamna remunerat si ce inseamna indemnizat si apoi mai vorbim. Domnul Blaga poate sa spuna ce doreste ", afirma Dorin Ciustea.
Pe de alta parte, parlamentarii liberali Mihai Tibuleac si Liviu Cimpanu au cerut oficial lui Cristian David, ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, sa efectueze o verificare privind modul de cheltuire a fondurilor pentru reparatiile drumurilor judetene. "Printr-un anumit circuit banii ajung in final la firmele unde este actionar Constantin Contac ", a explicat deputatul Cimpanu, care a mai spus ca a fost sesizat ministerul in cauza, intrucit o buna parte a banilor cheltuiti cu drumurile judetene provin din programe de finantare internationala.
De asemenea, a fost intocmit deja proiectul de hotarire privind destituirea lui Liviu Contac, fiul presedintelui CJ, din functia de director general al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri (DJDP). Acestuia i se reproseaza in principal managementul defectuos din fruntea unitatii, neorganizarea de licitatii in unele cazuri si faptul ca societatea Construct Com, care detine doar un autoturism si doua camioane, a cistigat selectiile de oferta privind furnizarea de asfalt si nisip si in plus se ocupa si de deszapezire. Proiectul de hotarire in cauza era inca de la inceputul saptaminii si la cabinetul prefectului, iar intocmirea lui a avut la baza si faptul ca, in final, lucrarile si materialele pentru contractele incheiate de societatea mentionata cu DJDP, sint de fapt efectuate si livrate de Transporturi Auto si Con 2000. "Sint liberi sa faca proiect. Ca sa se aprobe este insa necesar sa se intruneasca doua treimi din voturi ", afirma Constantin Contac.
Tot ieri a avut loc o licitatie la DJDP pentru modernizarea unui drum, lucrare de mai multe miliarde de lei, la care prefectul i-a cerut subprefectului David Salgau sa participe. In ciuda faptului ca de la inceputul mandatului principalele actiuni pe care le-a derulat il vizeaza pe numarul unu al PSD-ului botosanean, Constantin Contac si pe liderul social-democrat din Dorohoi, primarul Sergiu Lungu, prefectul sustine ca nu actioneaza politic. "Am primit sesizari carora le-am dat curs. Atit timp cit se respecta legea, nu conteaza ce colorit politic are. Am imbracat aceasta haina de prefect si vreau sa o port cu cinstea si onoarea care i se cuvine ", a afirmat Cristian Roman.
Presedintele Contac nu se declara speriat de atacurile fara precedent care il vizeaza. "Sa trimita pe cine vor in control. Asta este. Dar si cind o sa ajungem noi iar la putere... ", a spus liderul PSD.