Instalarea noilor prefecti da dureri de cap Guvernului Tariceanu. Scandalul din Covasna ia amploare dupa numirea unui prefect maghiar. Si in alte zone apele sunt tulburi: noul prefect de Teleorman a fost intampinat de un grup de protestatari.
Liberalii si democratii din Covasna au intrat in doliu. Steagul Aliantei D.A. de pe sediul PNL Covasna din Sfantu Gheorghe a fost coborat, ieri-dimineata, in berna, cu o panglica neagra. “Alianta D.A. a fost zdrobita, sacrificata prin numirea unui prefect UDMR in acest judet“, a explicat presedintele PNL Covasna, Ioan Balan. El a spus ca organizatia judeteana nu a solicitat nici o functie si a cerut doar un singur lucru: sa nu fie numit un prefect UDMR in Covasna. Balan a precizat ca, in aceste conditii, Alianta D.A. din Covasna va ramane in opozitie cu un “partid stat“.
La randul sau, presedintele PD Covasna, Gheorghe Baciu, a declarat ca filiala locala a Aliantei nu va accepta niciodata infrangerea. “Acest prefect va avea zile negre cu noi“. “Nu va putea face nimic fara sa avem o reactie. Rolul lui este sa faca programul Guvernului, nu al UDMR, si in acest program nu am vazut scris nicaieri 'Tinutul Secuiesc'“, a avertizat liderul democrat.

Juramant uitat

Nemultumirea liberalilor si a democratilor, care a aparut chiar in momentul in care Tariceanu a nominalizat prefectul UDMR, s-a amplificat sambata, la instalarea in functie a lui Gyorgy Ervin. Liderii locali ai Aliantei acuza faptul ca noul prefect a “uitat“ sa depuna juramantul de credinta pe Constitutia Romaniei, lucru cu atat mai grav cu cat la ceremonia de investire a fost prezent din partea Guvernului Romaniei viceprim-ministrul Markó Béla.
“Procedura nu a fost respectata, prin urmare, legal, in Covasna nu avem prefect“, a sustinut Baciu. El i-a cerut lui Gyorgy Ervin sa depuna juramantul de credinta in mod public, pentru a vedea toata lumea cum un prefect UDMR jura cu mana pe Constitutia Romaniei, pe care Uniunea nu a votat-o, sa respecte legile statului roman. Prefectul udemerist declara insa ca va depune juramantul impreuna cu ceilalti prefecti din tara, in fata Guvernului. “M-am interesat de acest aspect, iar domnul viceprim-ministru Markó Béla mi-a spus ca aceasta este procedura“, a declarat Gyorgy Ervin.

Balan sta cu sula-n coasta lui Tariceanu

Liderul PNL Covasna, Ioan Balan, a renuntat la ideea de a demisiona din functie, asa cum anuntase la mijlocul saptamanii trecute. “Asa voi putea sta cu sula-n coastele lui Tariceanu. Daca domnul prefect a uitat sa depuna juramantul, si eu voi uita sa-mi inaintez demisia“, a declarat Balan. El considera ca prin numirea unui prefect UDMR se pun toate parghiile in mana unui grup de oameni.
Decizia lui Balan vine si la insistentele mai multor organizatii civice romanesti. Reprezentantii acestora s-au alaturat protestului liberalilor si democratilor si au cerut Guvernului reanalizarea oportunitatii numirii prefectului UDMR in judetul Covasna, revocarea actului de numire a acestuia in functie si numirea unui prefect din randul Aliantei D.A.
Presedintele interimar al PD, Emil Boc, crede ca situatia va fi dezamorsata si ca se vor purta discutii cu liderii PNL si PD din acest judet pentru a se gasi pe cai rationale solutii.

Ministrul Finantelor a linistit spiritele

Ministrul Ionut Popescu, care a participat la instalarea lui Cazacu, considera ca “asperitatile“ vor disparea. “Eu nu cred ca ar fi putut exista vreo propunere de nume care sa nu starneasca nici un fel de comentariu. Am auzit si eu cate ceva, dar va marturisesc ca in cele cateva ore de cand ma aflu aici am vorbit cu mai multi oameni din PD si PNL, dar nu am observat ca ar exista vreo aversiune fata de numirea domnului Cazacu. Eu cred ca si cei care sunt acum nemultumiti vor intelege ca s-a facut o buna alegere de prefect, si atunci toate aceste asperitati se vor netezi“, a declarat Popescu.
Judetul Mehedinti, unde Guvernul nu a desemnat inca un prefect al coalitiei, a ramas de ieri si fara prefectul pesedist. Constantin Zimtea si-a anuntat public demisia, preluand functia de director al Sucursalei CEC Mehedinti, obtinuta in urma unui concurs organizat la 23 noiembrie 2004.

Proteste in Teleorman si Ialomita

Situatie tensionata si in Teleorman. Ieri, la Alexandria, in prezenta ministrului delegat pentru Coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Mihai Voicu, a avut loc ceremonia de instalare a noului prefect al judetului Teleorman, Ionel Izina. In timpul ceremoniei, circa 100 de persoane, care s-au declarat membri ai PNL, au protestat fata de hotararea de Guvern prin care Ionel Izina a fost nominalizat la functia respectiva. Organele de ordine le-au impiedicat insa accesul in prefectura. Protestatarii au cerut, de asemenea, demisia actualului presedinte al PNL Teleorman, deputatul Marin Almajanu, pe motiv ca este un “colaborator al PSD“. In Ialomita, instalarea noului prefect, Marinica Cazacu, membru al PD, era sa aiba loc in aceleasi conditii ca si in Teleorman. Inainte de desfasurarea acestei ceremonii de instalare, in mediile politice si jurnalistice locale a circulat zvonul ca numirea noului prefect va fi boicotata de opt dintre cei 11 membri ai Biroului Permanent Judetean al PD. Acestia o acuzau pe Maria Petre, senator si presedinte al PD, ca a luat o hotarare unilaterala in desemnarea prefectului, numirea respectiva nefiind agreata in unanimitate de colegii de partid. Situatia a fost dezamorsata in ultimul moment si ceremonia de instalare a lui Cazacu s-a desfasurat fara incidente.

FOTO: Premierul Tariceanu, in fata primului conflict in cadrul coalitiei de guvernare