Nemultumirile conservatorilor privind intarzierile Coalitiei de a lua in calcul solicitarea PC de renegociere a protocolului de guvernare au fost primite cu raspunsuri dure din partea PNL-PD si cu moderatie de liderii UDMR.

Cel mai vehement raspuns la plangerile conducerii PC a venit din partea liberalului Puiu Hasotti (foto). " PC ar trebui eliminat de la guvernare daca mai emite pretentii", a declarat, pentru NewsIn, senatorul PNL. Vicepresedintele PNL a apreciat ca PC ar trebui sa respecte actualul protocol al Coalitiei inainte de a cere renegocierea lui.
"Daca PC continua sa se comporte in acest fel, consider ca ar trebui eliminat de la guvernare. De peste jumatate de an, conservatorii au un comportament duplicitar, plasandu-se cand la putere, cand in opozitie si venind cu initiative legislative care nu sunt in programul de guvernare", a declarat Hasotti.
Democratii accepta doar unele proiecte
Nici democratii nu s-au aratat mai blanzi cu partenerii de coalitie. Protocolul Coalitiei de guvernamant nu se poate face pana la o eventuala modificare a Guvernului sau a formulei de sustinere parlamentara a acestuia, este mesajul transmis PC de vicepresedintele PD, Cristian Radulescu. "Protocolul Coalitiei nu poate fi renegociat", a declarat democratul. In ceea ce priveste proiectele de lege pentru care PC solicita sprijinul partidelor din arcul guvernamental, Radulescu a sustinut ca PC a primit, punctual, raspunsuri la solicitarile formulate. Unele nu pot fi acceptate, cum este reducerea TVA la alimentele de baza. Altele, cum ar fi reprezentarea electorala a Romanilor in zonele in care sunt minoritari, sunt in curs de acceptare, a afirmat Radulescu.
UDMR nu se impotriveste renegocierii
Pe de alta parte, liderul UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a explicat ca Uniunea nu are nimic impotriva renegocierii protocolului, in cazul in care unul dintre partidele aflate la putere doreste acest lucru, dar a adaugat ca nu UDMR este cea care solicita renegocierea. "N-avem nicio problema cu programul de guvernare, n-am cerut anticipate sau un nou guvern", a declarat acesta. Marton Arpad a explicat ca afirmatiile pe aceasta tema ale presedintelui UDMR, Markó Béla, au fost gresit interpretate, intrucat era vorba de-spre anumite nuante. "Programul actual de guvernare trebuie realizat. Dar daca se doreste altceva, nu avem nimic impotriva", a sustinut Marton.
Presedintele Consiliului Executiv al PC, Florin Anghel, s-a plans joi ca revendicarile conservatorilor privind renegocierea protocolului de colaborare adresate liderilor coalitiei de guvernamant nu au primit nici un raspuns din partea acestora, adaugand ca nici ultimatumul PC nu este luat in seama.