Liderii Aliantei au hotarat stabilirea unor termene clare pentru respectarea calendarului politic, care include schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si modificare Legii administratiei publice locale. Nici una dintre masuri nu poate fi insa realizata fara sprijinul partenerilor de coalitie, UDMR si PC.
Conducerea Aliantei s-a intalnit ieri pentru a stabili pasii politici pe care urmeaza sa-i faca in urmatorul interval de timp.
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat inaintea sedintei ca este o reuniune obisnuita a CNC al Aliantei, in care se discuta aspecte politice si aspecte care tin de functionarea Aliantei in teritoriu, precum si calendarul politic al PNL-PD. Tema cu care liderii Aliantei au plecat spre sedinta Consiliului de Coordonare al Coalitiei a fost stabilirea unor termene precise de indeplinire a proiectelor prioritare in calendarul stabilit de PNL-PD.
Punctul cel mai sensibil de pe agenda Aliantei se refera la schimbarea din functii a celor doi presedinti ai Camerelor Legislativului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.
In plus, liderii Aliantei doresc sa obtina sprijinul politic al partenerilor de guvernare si in privinta modificarii legii administratiei, astfel ca presedintii consiliilor judetene sa poata fi schimbati din functie cu o majoritate simpla si nu cu doua treimi din voturi, cum este in prezent.

Sustinere neconditionata

Presedintele PD a mentionat ca Partidul Conservator a semnat un protocol de functionare al Coalitiei care prevede ca sustine actiunile Guvernului. „Trebuie sa se decida daca sustine actiunile Guvernului sau nu atat la Palatul Victoria cat si la Palatul Parlamentului. Dupa aceea, discutam orice calendar se doreste“, a spus Boc, referindu-se la conditiile puse de PC pentru a sustine schimbarea din functie a presedintilor Camerelor Parlamentului.
„Sustinerea Guvernului este neconditionata, iar Guvernul trebuie sustinut si in Parlament si la Palatul Victoria, iar presedintii Camerelor, dupa stiinta mea, nu prea sustin Guvernul“, a mai spus Boc.
La finalul discutiilor din cadrul conducerii Aliantei, liderul PD a adaugat ca nu se pune problema sa li se ceara conservatorilor iesirea de la guvernare, dar ca acestia trebuie sa dea „testul de loialitate“.
„Nu vrem ca vreun partener sa iasa de la guvernare. Haideti sa le acordam prezumtia de nevinovatie“, a precizat Boc. „Cine le respecta, merge mai departe, cine nu, sa-si asume acest lucru“, a adaugat totusi Boc, referindu-se la termenele calendarului politic al Aliantei. In legatura cu tema declasificarii dosarelor despre care Traian Basescu declarase ca dovedesc influenta pe care unele grupuri de interese ar avea asupra unor persoane din Executiv, Emil Boc a precizat ca subiectul nu a fost pe ordinea de zi, si ca atare problema nu a fost discutata.
Referitor la intalnirea pe care Tariceanu o propusese marti seara presedintelui Traian Basescu pentru a se clarifica situatia politica in urma declaratiilor sefului statului, liderul PD a spus ca nu va avea loc in viitorul apropiat. „Nu am un motiv punctual sau politic pentru o intalnire cu presedintele Basescu“, a mai precizat Boc.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a fost mai rezervat in declaratii, el precizand ca o decizie in privinta unei intrevederi politice cu Traian Basescu urmeaza sa se stabileasca in cadrul conducerii Coalitiei.