Agerpres informeaza: Lucrarile Senatului au fost suspendate miercuri, dupa ce senatorii PSD si PNL au parasit sala de plen.
Sedinta de miercuri a plenului Senatului a fost suspendata din lipsa de cvorum, dupa ce parlamentarii PSD si PNL au parasit lucrarile in semn de protest fata de modul in care democrat-liberalul Alexandru Peres a condus reuniunea.
Senatorii Opozitiei l-au acuzat - prin vocea social-democratului Toni Grebla, presedinte al Comisiei juridice - pe Alexandru Peres ca "deschide o practica periculoasa, aceea a nerespectarii Regulamentului Senatului", prin faptul ca a resupus votului proiectul de lege privind parteneriatul public-privat care fusese respins.
"Este pentru prima data in istoria Senatului cand un proiect de lege ce a fost deja votat de Senat este resupus votului. Deschideti, domnule Peres, o practica periculoasa de nerespectare a Regulamentului. Protestam vehement impotriva unei astfel de practici si senatorii grupurilor PSD si PNL din Senat se vor retrage de la lucrarile plenului pana cand aceasta situatie va fi remediata", a spus Grebla.
Intr-o prima faza, proiectul de lege fusese respins de Senat cu 49 de voturi impotriva, 47 de voturi pentru si o abtinere, insa, dupa o pauza de consultari a liderilor de grup, reprezentantul grupului UDMR, Andras Fekete, a anuntat ca nu s-a ajuns la nicio intelegere si a solicitat reluarea votului. Solicitarea a fost aprobata de senatori cu 46 de voturi pentru si sase impotriva.
In urma resupunerii la vot a proiectului de lege acesta a fost aprobat cu 47 de voturi pentru si niciun vot impotriva sau abtineri. Liderul grupului PNL, Puiu Hasotti, a explicat ca Opozitia nu si-a exprimat optiunea de vot, sustinand ca nu este regulamentar sa se resupuna votului un proiect asupra caruia Senatul s-a exprimat deja, fara ca liderii de grupuri parlamentare sa fi ajuns la un consens.
"Revotarea este posibila in situatia in care liderii de grupuri s-au inteles ori aici nu este cazul. Votul este vot. Legea este respinsa. Nu putem forta lucrurile. Asa am putea solicita revotarea fiecarui proiect de lege", a spus liderul PNL.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a precizat, la randul sau, ca reluarea votului era necesara intrucat acesta nu reflecta decizia parlamentarilor, multi dintre acestia nevotand, desi erau prezenti in sala de plen. "Senatul nu este locul potrivit pentru a santaja prin faptul ca se pot cere consultari la fiecare vot pe proiecte de lege. Cand s-a votat a fost un moment de incertitudine. Unii nu au votat desi erau prezenti in sala, iar altii erau atenti la discutiile care se purtau in plen. Votul nu reflecta decizia senatorilor, asa ca solicitarea grupului UDMR este regulamentara", a afirmat senatorul UDMR.
Vicepresedintele Senatului Alexandru Peres a tinut sa precizeze ca exista precedente de acest fel "petrecute cu respectarea Regulamentului".