STIRI PE SURSE: Omul care a anticipat numirea lui Dancila, declaratii incendiare: In 2019, PSD va fi mult mai puternic decat a fost vreodata (Autoare: Alexandra Cruceru)
Fratele celui mai apropiat consilier al presedintelui Iohannis face dezvaluiri incredibile. Intr-un interviu pentru ReporterIS, Alexandru Muraru, prim-vicepresedinte PNL Iasi, cercetator in Stiinte Politice si profesor asociat la Univ. Al.I.Cuza a anticipat desemnarea Vioricai Dancila in functia de premier si sustine ca in 2019 PSD va fi mult mai puternic decat a fost vreodata. Redam o parte din interviul lui Alexandru Muraru pentru ReporterIS.

Dragnea a produs al treilea val electoral, dupa CDR si Alianta DA

- I se reproseaza insa ca are acest profil de dictator, atat in partid cat si la Guvern.
- Nu-i pasa. Dragnea a reusit un lucru extraordinar, dupa ce in 2014 PSD era intr-o stare foarte proasta, toti prevedeau ca se va dezintegra. Dupa Colectiv au pierdut guvernarea dar apoi a recastigat-o. A adus noi lideri, a adus echipa de consultanti din Israel, foarte redutabila, ceea ce nimeni nu fusese in stare. Iar in 2016 a castigat la scor istoric cu o coala de hartie, programul lui de guvernare. Este primul om din Romania care reuseste acest lucru. Marile valuri in campaniile electorale au fost in 1996, cand CDR a castigat printr-o mare alianta, si in 2004, cand Alianta DA a avut succes pentru ca Basescu l-a inlocuit pe Stolojan. Dragnea a produs al treilea mare val din istoria post-decembrista.
- Totusi e nefrecventabil in Europa.
- Ca lider al Puterii, Liviu Dragnea si-a facut propriii aliati. Este girat de Israel, Ungaria a transmis public zilele trecute ca a vorbit cu Liviu Dragnea si ca a primit asigurari ca Tudose nu va mai fi premier. Si asa a fost. Arata ca are canalele care il fac puternic.
Tudose este un om de subsol
- Si in aceasta criza, de ce Mihai Tudose n-a putut sa le imparta functii baronilor, sa promita bani in teritoriu pentru membrii CEX?
- Dragnea a actionat strategic, il putea schimba pe Tudose din noiembrie, cand a fost criza cu Rovana Plumb si Shaiddeh. Nu, a asteptat votarea legii bugetului, iar primele rectificari Tudose le putea face tocmai in luna iulie, baronii nu mai erau dispusi sa astepte, plus ca, in timp, au fost multe tepe in PSD. Au mai fost doua cauze ale esecului lui Tudose: fostul premier si-a pus in cap liderii administratiilor locale cu reducerea cotelor defalcate la bugetele locale. Masura a fost a lui Dragnea, dar Tudose a scos castanele din foc. Protestele l-au vizat pe el, nu pe Dragnea. In plus, in marile foruri de partid, asta se intampla peste tot, in momentele de criza, cei care sunt in minoritate se reorienteaza rapid si voteaza cu majoritatea. Gabi Firea l-a sustinut pe Tudose cu o zi inainte de CEX, apoi a votat pentru demiterea sa. Mai multi au facut la fel.
- Deci pesedistii n-au vazut in Mihai Tudose un lider adevarat, de anduranta?
- Oamenii care il cunosc pe Tudose spun ca n-a construit alternative politice. Un om de subsol, n-a avut o echipa, ca si Grindeanu. Dragnea cunoaste foarte bine oamenii din PSD, tot ma gandesc ca se spune ca Serviciile recomanda niste lideri, or in acest caz Serviciile nu penetreaza deloc organizatia lui Dragnea. Tudose e limitat, nu daduse interviuri in viata lui, decat interventii aranjate la el, in Braila, cum sa se bazeze Serviciile pe el?

Pesedistii il admira pe Dragnea, tocmai pentru ca e vanat

- Nimeni nu e etern, Dragnea are dosare, i se prevede de mult sfarsitul.
- Este o iluzie ca aceste crize il slabesc pe Dragnea, dimpotriva, dosarele il apropie de partid, toti au credinta sincera ca sunt vanati si se identifica astfel cu liderul. Si mai este un element care guverneaza PSD: se gandesc ca schimbarea liderului creeaza un vid de putere care ar ajuta celelalte entitati politice. S-a propus conducere colectiva, dar acest concept ii sperie pe cei din PSD. Ajung sa se certe, se creeaza vidul si ceilalti profita.
- Viorica Dancila e un nume care ar trebui sa ne incante?
- Numirea lui Dancila nu este o surpriza. Era in primul cerc de oameni loiali. Cred ca presedintele Iohannis o va accepta, in logica respectarii Constitutiei pe care presedintele a subliniat-o de multe ori. Tine si de o premiera, ar fi primul sef de Guvern femeie din Romania si nu are probleme penale.

Iohannis a fost mereu consensual

- De ce este Iohannis atat de absent din viata politica? Ce parghii are un presedinte intr-un regim semiprezidential cand nu are majoritate parlamentara?
- El ar avea multe parghii, depinde pana unde vrea sa mearga. Actioneaza in litera Constitutiei, cei care nu-l cunosc au avut si asteptari nerealiste. Toata istoria lui politica a aratat ca n-a fost niciodata un om al conflictelor, in Sibiu a guvernat consensual, el nu era genul care sa scoata sabia. A coabitat, pe rand, si cu PSD, si cu PNL, si cu PDL. 2018 va fi un an special, va fi anul neutralitatii, avand in vedere ca se apropie prezidentialele si este anul Centenarului, presiunea publica va fi sa nu ne batem, sa nu provocam crize politice si cred ca trebuie sa scoatem din calcul acest an pentru schimbari majore in politica centrala.
- Daca accepta rapid al treilea premier PSD intr-un an, va mai avea sanse la prezidentiale, nu-si dezamageste definitiv electoratul?
- Depinde de multi factori, inca nu avem o cercetare daca absenta din viata publica il va costa, depinde mult daca in 2019 va fi un vot emotional, depinde de ce contracandidat va avea. Electoratul fidel al lui Iohannis are convingerea ca presedintele nu are prea multa putere, ca nu are ce face si este obligat sa semneze decretele. Acesta ar putea fi electoratul care, in 2014, l-a votat in primul tur.

In 2019, PSD va fi mult mai puternic decat a fost vreodata

- Ce sfat i-ati da lui Iohannis pentru urmatoarele mutari? Sau ce-ati face daca ati fi Iohannis?
- As deveni foarte atent la 2019 in raport cu forta administrativa a PSD. Ei sunt mai puternici ca oricand in teritoriu. In 2009 au pierdut prezidentialele si au castigat teren continuu. In 2009 fusesera invitati la guvernare de PDL, se demobilizasera cand au fost exclusi, iar in 2014, la prezidentiale, au furat multi primari, dar acestia abia aveau cateva luni, erau pasivi, acum sunt mult mai fidelizati.
Exista voci care spun ca presedintele sa candideze ca un fel de independent, sustinut de o salba de partide de Dreapta si ONG-uri, dar e o greseala, pentru ca nu vei avea membri in comisiile electorale, ci doar observatori.
- Ma refeream la miscarile lui Iohannis din urmatoarele saptamani. Ce va face cu pachetul pe Justitie?
- Eu cred ca, dupa ce va recurge la toate atacurile constitutionale, sesizarea CCR, intoarcerea legilor, va fi obligat sa le promulge.
- In cazul acesta, PSD va continua cu modificarile la legile Justitiei, poate ajungem la formula grobiana propusa de Catalin Radulescu.
- PSD aplica tactica piciorului in usa. Intredeschid usa si tin piciorul acolo, castigand timp. Ei calculeaza ce termene au la dispozitie si sunt perseverenti, au rabdare. Mandatele lui Kovesi, ale sefului DIICOT vor expira in curand, pe noua lege vor putea numi pe oricine, presedintele se poate opune doar o singura data. Iata, isi vor atinge scopurile, au timp. Si au solutia deja, sectia care ii ancheteaza pe procurori. A doua tactica este a samsarilor de masini. Acestia tot timpul vor cere un pret umflat la targul de masini, apoi iti lasa 1.000 de euro din pret si lasa impresia cumparatorului ca a facut o mare afacere. Au aruncat foarte multe bombe in piata, actiunile civice s-au exacerbat, au renuntat la ele, apoi au venit cu propuneri care pareau mai rezonabile si isi atingeau scopul, pentru ca miscarile civice se epuizau. In contrapartida, miscarilor anumitor grupari din Opozitie mi se par populiste, ploaie de sesizari la CCR, se bat care semneaza primul, recurg la vuvuzele, e o crasa lipsa de experienta politica.

PNL nu mai are lideri pentru ca a stat prea mult in Opozitie

- Poate PSD sa mai castige o data cu acelasi tip de promisiuni?
- Masuratorile electorale arata un lucru, ca PSD are timp. Demografia ajuta PSD, tinerii educati pleaca din tara, patura pensionarilor se mareste. Tinerii care vin din urma au interes foarte slab fata de politica si chiar daca batranii dispar biologic, multi altii devin pensionari. PSD a facut un lucru foarte istet, au dat mai mult decat au spus unii ca nu se poate da. Acum sunt la Putere si se consolideaza, castiga membri, atrag reprezentanti locali.
- N-au dat niciun sfert din ce-au promis, au dat exact cat prevazuse si PNL in programul electoral, numai ca n-ati comunicat deloc cu publicul si ati fost tot anul 2016 intr-o grava criza de lideri, ati schimbat 7 garnituri.
- PNL nu mai are lideri pentru ca n-a mai fost la guvernare de mult timp. PNL se apropie de 10 ani de Opozitie. Pierzi primari si cei care raman nu stiu de ce stau, sunt apatici, electoratul se disipeaza, pierzi forta electorala. Noi cu USL castigasem multi primari, dar pentru ca ne unisem cu PSD. Fara acces la guvernare nu poti creste lideri din doua motive: in exercitiul functiei se calesc, se vad cei valorosi, si, in al doilea rand, atractia materiala aduce si specialisti buni. Sau mai poti creste lideri cand esti pe val in Opozitie, in perioada dinaintea alegerilor, dar numai daca formezi o alianta puternica, asa cum a fost Alianta DA in 2008.