Consilierii locali au aprobat ieri majorarea tarifelor de salubritate asa cum a cerut Florisal, care inca mai detine monopolul in acest domeniu in municipiu. Totodata, alesii locali au stabilit ca tot Florisal-ul sa se ocupe si de curatatul beciurilor si a curtilor din Satu Mare, in detrimentul RA Comunala, regie aflata in subordinea Primariei. Consilierii au mai aprobat si contractarea unui credit bancar de 700 miliarde de lei pentru reparatul strazilor din municipiu. Primarul Iuliu Ilyes i-a oferit o diploma lui Zsolt Szilvester, primul satmarean care a participat la raliul Barcelona - Dakar.

RA Comunala data la o parte

Florisal a obtinut ieri tot ce a cerut. Tarifele de salubritate au fost majorate si se va ocupa si de igienizarea subsolurilor si curtilor din Satu Mare. Conducerea Florisal a cerut majorarea tarifelor de salubritate menajera, platite direct de populatie, cu 4,8% si a celor de salubritate stradala, platite de Primaria Satu Mare, cu 13,8%. Cei sase consilieri liberali au cerut ca si tarifele de salubritate stradala sa fie majorate doar cu 4,8%, dar consilierii UDMR si PSD au respins cererea liberalilor. Consilierul PNL Darius Bor a declarat ca nu i se pare normal ca tarifele sa fie majorate in fiecare an doar pentru ca Florisal sa obtina profit, in conditiile in care serviciile prestate sint proaste. Astfel, satmarenii vor plati de la 1 martie 201.200 lei/mc si 16.800/persoana/luna pentru colectarea si transportul gunoiului menajer, precum si 335.400 de lei/luna pentru chiria containerelor. Totodata, taxa de depozitare pe rampa a gunoaielor va fi taxata cu 82.000 lei/mc. Preturile sint valabile din 1 martie pina la sfirsitul lunii mai, cind va fi organizata o noua licitatie pentru desemnarea firmei care va presta serviciul de salubritate din oras. Florisal se va ocupa si de curatirea subsolurilor si a curtilor din municipiu, afacere din care va cistiga o suma considerabila, in conditiile in care pentru un singur mc de moloz si gunoi scos din beciuri va incasa de la Primarie 650.000 de lei. Consilierul liberal Cristian Zaha a propus ca RA Comunala sa se ocupe de curatirea beciurilor, in conditiile in care oricum Florisal-ul va inchiria oameni si utilaje de la regie pentru evacuarea apelor din beciuri, in timp ce scoaterea gunoaielor se va face de angajatii unei firme ce apartine sefului Partidei Rromilor, Horvath Ignaz. Rolul Florisal-ului in aceasta afacere este doar transportul gunoiului la groapa de gunoi. Consilierii UDMR si PSD au vota majorarea tarifelor ca pe vremea fostului primar Horea Anderco, in buzunarul caruia merge o buna parte din profitul societatii de salubritate. Consilierii nu au stiut niciodata cine sint actionarii SC Florisal si nici nu sint curiosi nici acum sa sa afle. in urma anchetei in cazul Anderco, PNA a stabilit ca Alexandru Iouras detine 38% din actiunile Florisal, Horea Anderco 10%, iar Gheorghe Munteanu 4%.

Primaria se imprumuta cu 700 miliarde de lei

Alesii locali au fost ieri de acord ca Primaria Satu Mare sa se imprumute cu 700 miliarde de lei pentru repararea strazilor din municipiu. in 2005, municipalitatea va folosi 180 de miliarde de lei din acesti bani, urmind ca restul sa fie folositi in urmatorii patru ani. Primaria va cere oferte de la toate bancile importante din Romania, pina acum BCR si Raiffeisen Bank facind deja oferte, dar numai de pina la 500 miliarde de lei. Consilierii au cerut Primariei ca licitatiile pentru desemnarea firmelor care vor executa lucrarile de asfaltare sa se faca in deplina transparenta, iar constructorii sa garanteze calitatea lucrarilor. imprumutul va fi garantat cu bugetul local. in acest an vor fi reparate 40 de strazi si Podul Golescu.