Campania "Daruieste viata. Doneaza sange" nu a avut ecoul scontat in randul parlamentarilor. Un singur senator si 10 deputati, din totalul de 469 de parlamentari, s-au prezentat la centrele de donare, pentru a raspunde apelului umanitar de a ajuta oamenii aflati in suferinta.
Campania, initiata de Ministerul Sanatatii, impreuna cu Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, a fost organizata chiar in Palatul Parlamentului si s-a desfasurat pe parcursul mai multor ore, tocmai pentru a le oferi timp suficient alesilor sa raspunda afirmativ solicitarii de a-i ajuta concret pe cei ce le-au dat votul. Insa alesii natiunii au preferat sa se eschiveze si doar 11 dintre ei au trecut pragul celor doua cabinete medicale special chipate. Cei mai curajosi au fost parlamentarii PSD, sase dintre social-democrati devenind benevol donatori: Titus Corlatean, Gabriela Cretu, Petru Tarniceru, Emil Radu Moldovan si Ovidiu Branzan. Dintre liberali au donat sange doar 3 parlamentari (Ioan Ghise, Mircea Pusca si Mihai Malaimare), dintre pedisti, senatorul Marius Marinescu, minoritatile au fost "reprezentate"de Mircea Grosaru, iar "lunga" lista a donatorilor de sange sfintit prin vot electoral se incheie cu deputatul Mona Musca, in prezent avand statutul de parlamentar independent. Conservatorii (fosti umanisti!), precum si temperamentalii peremisti au ocolit cu grija culoarele ce duceau la cabinetele medicale, preferand sa desfasoare alte activitati, evident tot in folosul alegatorului.

Marinescu dorea sa doneze si un litru de sange

Unul dintre demnitarii prezenti la cabinet a fost senatorul Marinescu, care s-a aratat entuziasmat de ideea apelului umanitar, aratandu-si totodata dezamagirea fata de atitudinea colegilor sai de Parlament. "Ma asteptam sa fie aici toti - patriotii - sa doneze sange pentru a ajuta oamenii bolnavi. Se mai purificau si ei, acum, in preajma Sarbatorilor. Mai scapau de pacate. Noi am donat sange cu inima deschisa. Vrem sa dam sange poporului, nu sa-l sugem, asa cum fac guvernantii", a declarat in exclusivitate pentru "Realitatea romaneasca" senatorul, precizand ca face referire la toate guvernele ce s-au succedat la Palatul Victoria din 1990 pana in prezent. Marinescu a explicat procedura premergatoare actului donarii. "Ne-au controlat sa vada daca suntem sanatosi in vederea depistarii anumitori boli precum hepatita B si C, sifilis, HIV. Am completat si un chestionar, ne-au intrebat daca suntem homosexuali. Evident, nu era cazul meu, dar poate de aceea nu au venit unii parlamentari.", a afirmat Marinescu. Senatorul si-a oferit disponibilitatea de a dona sange in orice cantitate, "chiar si un litru daca este nevoie", si a precizat ca va raspunde prezent ori de cate ori se va organiza o astfel de campanie.

Ghise, parlamentar cu sange... albastru

ßi in randul PSD-istilor entuziasmul a fost mare. Titus Corlatean s-a declarat mandru ca are sange "rosu social-democrat european", iar Ovidiu Barzan se considera un donator fidel. In schimb, liberalul Horea Uioreanu n-a putut dona sange, deoarece a avut hepatita. Majoritatea donatorilor aveau grupa sangvina "01", dar au existat si exceptii. Astfel, Ioan Ghise a fost depistat cu o grupa de sange extrem de rara, cu RH negativ, doar 15% din populatia globului avand o astfel de grupa de sange. Platformistului i s-a propus, de catre biologul Augustina Olteanu, sa devina donator fidel al Fundatiei si sa fie introdus in baza de date a Ministerului Sanatatii.