Alesii neamului s-au incaierat in prezenta lui Jonathan Scheele
Replica de Constanta
Joi, 24 Martie 2005
275
Prezent la o sedinta a comisiilor parlamentare de politica externa si integrare, Jonathan Scheele - seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti - a asistat la un adevarat circ dambovitean, in care puterea si opozitia s-au tiganit ca la carte. Scandalul a pornit de la senatorul liberal Teodor Melescanu, care i-a parat pe PSD-isti oficialului european acuzandu-i ca "trateaza cu indiferenta” procesul de modificare a legislatiei noastre in concordanta cu normele UE. Imediat, PSD-istii si-au pus si ei poalele in cap, inghesuindu-se sa insire pacatele actualei puteri.
Astfel, rand pe rand, deputati si senatori ai PSD - Viorel Hrebenciuc, Cristian Diaconescu, Titus Corlatean, Antonie Iorgovan, Alexandru Athanasiu - au acuzat Alianta "D.A.” de incapacitatea de a purta un dialog normal cu opozitia ("stau tot timpul cu securea razboiului dezgropata”), de "lipsa de decenta” in aprecierea prestatiilor fostei guvernari, de "fortarea” Regulamentului Camerei Deputatilor (aluzie la intentia de debarcare a lui Adrian Nastase), de incalcarea prevederilor constitutionale, de politizarea administratiei publice, de "razbunari” neelegante - iar lista ar mai putea continua. Calmul si evidenta retinere a lui Jonathan Scheele nu au impresionat cu nimic chivutele noastre parlamentare, care nu numai ca si-au facut numarul pana la capat dar chiar l-au si somat pe oficialul UE sa spuna daca intentia de a inlocui functionarii publici cu manageri publici respecta sau nu standardele europene - intrebare la care, dupa cum era de asteptat, Scheele a evitat sa dea un raspuns concret.
Jonathan Scheele i-a urecheat pe parlamentari
In schimb, seful Comisiei Europene la Bucuresti i-a taxat pe distinsii nostri parlamentari precizand - apasat - ca romanii trebuie sa demonstreze existenta unui "personal calificat din punct de vedere legislativ” in cadrul Parlamentului: "Uneori, am senzatia ca in Parlamentul Romaniei nu exista suficienti specialisti in comisii iar una dintre probleme il reprezinta nivelul de calificare a personalului parlamentar. Ideea este sa va faceti treaba cat mai repede cu putinta”. La prima vedere, observatia lui Scheele pare ca nu vizeaza alesii propriu zis ci doar angajatii Parlamentului - idee falsa atata vreme cat personalul poate fi schimbat la cererea conducerii comisiilor. Mai mult, sa nu uitam ca celebra suma forfetara - zeci de milioane de lei de caciula - este data tocmai pentru ca parlamentarii sa-si poata angaja personal calificat sa-i ajute in munca legislativa. In plus, Scheele a atras atentia asupra rolului "deosebit de important” pe care il va avea Parlamentul nostru in perioada imediat urmatoare, atat din cauza necesitatii finalizarii rapide a cadrului legislativ necesar integrarii cat si faptului ca Parlamentul va supraveghea, pe ansamblu, tot procesul aderarii. Un avertisment mai elegant decat cel dat de Jonathan Scheele parlamentarilor pusi pe harta si nu pe munca, cu greu poate fi imaginat. In traducere libera, oficialul european a invitat alesii mioritici sa renunte la atitudinea de mate isterice care se stuchesc pe unde apuca, sa-si asume responsabilitatile de parlamentari ai unei tari europene si, ca urmare, sa puna serios osul la elaborarea legislatiei potrivite unui stat ce aspira sa fie primit cat de curand in Uniunea Europeana. Teama ne este insa ca, in pofida eforturilor lui Scheele, parlamentarii damboviteni nu au receptat corect mesajul.
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
275
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
275
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
275
Euronews
Sambata, 8 Martie 2025
275