Prefectul Mihai Capra a actionat in judecata opt consilii locale din judet pentru obligarea acestora la adoptarea unor hotariri prin care sa aprobe listele cu spatiile medicale care urmeaza a fi vindute conform OUG nr. 110/2005. "Impricinatii" sint forurile deliberative locale din comunele Baneasa, Cosmesti, Suceveni, Draguseni, Draganesti, Vinatori, Priponesti si Grivita. Consilierii locali din localitatile amintite au respins la unison proiectele de hotariri care ar fi reglementat aceasta situatie, in ciuda adreselor remise de reprezentantul Guvernului in teritoriu prin care li se explica faptul ca decizia amintita este o obligatie si nu o optiune.

Cert e ca pe cit de usor s-au spalat pe miini de hotaririle mai sus mentionate, pe atit de repede au fost readusi cu picioarele pe pamint de Tribunalul Galati, care a obligat vineri trei dintre consiliile locale sa adopte hotarirea privind spatiile medicale, fiind vorba despre comunele Baneasa, Cosmesti si Suceveni. Cele trei foruri deliberative locale trebuie acum sa repuna pe ordinea de zi proiectul de hotarire, riscind in caz contrar sanctiuni din partea justitiei.

Gata cu matrapazlicurile!

OUG nr. 110/2005 a fost adoptata in ideea eliminarii ilegalitatilor comise de autoritatile locale prin inchirirea, concesionarea sau chiar vinzarea spatiilor cu destinatie medicala. Este vorba practic de spatiile aflate in proprietatea privata a unitatilor administrativ-teritoriale sau proprietate de stat, administrate de consiliile locale, in care functioneaza cabinetele medicale infiintate potrivit OG nr. 124/1998. In aceeasi categorie intra si spatiile in care se desfasoara activitati conexe actului medical, cele care sint organizate ca centre de diagnostic si tratament, sau centrele medicale cu personalitate juridica.

Tribunalul Galati a stabilit noi termene de judecata in celelalte cinci procese deschise de Prefectura impotriva consiliilor locale care au mai ramas de solutionat, insa hotaririle sint previzibile avind in vedere practica destul de bogata a instantei pe acest subiect. De consemnat este si faptul ca judetul Galati este singurul din tara in care un numar atit de mare de consilii locale refuza sa puna in aplicare o ordonanta de urgenta a Guvernului, mai ales ca gestul alesilor locali nu a fost motivat in nici un fel.

Consilierii locali din judet nu reusesc inca sa faca diferenta intre obligatiile legale si liberul arbitru, luind decizii dupa bunul plac.