Cursele alesilor de la un partid la altul s-au incheiat. De ieri, primarii, viceprimarii si consilierii care opteaza pentru culorile unui partid diferit fata de cel pe listele caruia au fost votati isi pierd de drept mandatul castigat la alegerile locale din 2004.
Bilantul partidelor la incheierea perioadei de depunere a declaratiilor de apartenenta politica de catre alesii locali arata faptul ca partidele Aliantei DA au fost cele mai castigate de pe urma legii antimigrare. Daca Partidul National Liberal a iesit dupa alegerile locale din urma cu doi ani cu opt primari, zece viceprimari si 165 de consilieri locali, in prezent, liberalii se pot lauda cu 11 primari, 12 viceprimari si aproximativ 185 de consilieri. In ceea ce priveste consilierii judeteni, numarul acestora a ramas constant in perioada de doi ani scursa de la inceputul mandatului, PNL intrand in mandatul 2004 - 2008 cu opt alesi in Consiliul Judetean Dolj. Presedintele PNL Dolj, senatorul Mario Ovidiu Oprea, a precizat ca legea asa-zisei "legari de glie" a alesilor va putea fi ocolita de alesii "plimbareti". "Bilantul PNL nu difera foarte mult fata de cel de dupa alegerile locale din 2004. Nu am considerat ultimele 45 de zile o competitie, dat fiind faptul ca am fost principalii sustinatori ai legii care modifica statutul alesilor locali. Oricum, legea lasa o portita de scapare pentru ca, daca citesti cu atentie actul, observi ca prevede faptul ca mandatul se pierde daca alesul pleaca din partidul pe listele caruia a fost ales. Or, acesta se poate sa mai fi trecut pe la alte partide si sa se intoarca acum chiar in partidul din care a plecat", a declarat senatorul Mario Oprea.
PD si-a dublat numarul de primari
Alt partid iesit "pe plus" in comparatie cu mandatele obtinute in urma alegerilor din 2004 este Partidul Democrat. Potrivit bilantului facut de conducerea sa, democratii au mai bifat pe lista cu alesi 117 consilieri locali, alaturi de cei 267 cu care au iesit din alegeri. In plus, democratii au pus mana pe alti 18 primari, fata de 14 edili-sefi care au castigat alegerile sub culorile democrate. La capitolul viceprimari, PD Dolj are in prezent 34 de declaratii de apartenenta politica, fata de 20 de viceprimari alesi in 2004. Consilierul judetean Gelu Visan a declarat ca majoritatea alesilor au optat pentru democrati inainte de publicarea legii care sanctioneaza migratia. "Nu consider ca partidul poate fi acuzat ca a condus o campanie de racolare pentru ca, daca ne uitam pe cifre, constatam ca doar patru primari au venit la noi de cand a fost publicata aceasta lege. De la PSD au plecat oameni pentru ca lui Calin nu-i pasa de ei", a precizat consilierul Visan.
PSD Dolj a scazut cu 13 primari
Batalia dinainte de expirarea termenului de depunere a declaratiilor de apartenenta a fost pierduta de partidele aflate in opozitie si, in principal, de PSD Dolj. Din cei 74 de primari cu care au plecat pesedistii dupa alegerile din 2004, au parasit randurile partidului 13, printre care si edilul-sef al Craiovei, Antonie Solomon. Alta pierdere suferita de PSD a avut loc pe frontul Consiliului Local Craiova, unde pesedistii au pierdut cinci consilieri din cei 13 castigati la inceperea mandatului. In ceea ce priveste consilierii comunali, pesedistii au taiat de pe lista 64 de alesi si alti sase viceprimari au decis sa se alature altor formatiuni politice. Partidul Romania Mare, filiala Dolj, condus de viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu, a pierdut in doi ani trei din cei patru primari care au castigat alegerile sub culorile partidului. In plus, o data cu excluderea din partid a vicepresedintelui CJ Dolj Victor Odolbasa, din formatiune au dezertat alti doi consilieri judeteni, pierdere recuperata partial de Nedelescu pe ultima suta de metri pana la expirarea termenului de depunere a declaratiilor de fidelitate politica prin cooptarea in partid a consilierului Paul Turturica.