Senatorii PNL Norica Nicolai si Teodor Melescanu, membri in Comisia juridica a Senatului, au declarat ieri ca principala restanta a comisiei este legea ANI, prioritate pentru integrare. Legea urmeaza a fi discutata la 22 ianuarie.
"La Comisia juridica, prioritate de integrare mai are doar legea de infiintare a Agentiei Nationale pentru Integritate. Este prevazuta data de 22 ianuarie pentru abordarea acesteia in comisie", a declarat Melescanu. Norica Nicolai a adaugat ca pentru aceasta lege grupurile politice trebuie sa prezinte amendamente Comisiei juridice. "Pot sa va spun ca, pana acum, nimeni nu a prezentat amendamente la acest proiect. Cu toate acestea, senatorii sunt in termen", a spus Nicolai, amintind ca Senatul este Camera decizionala in acest caz. "La 22 ianuarie va intra in plenul Comisiei juridice, care va lucra cu Comisia pentru drepturile omului, si speram ca in maximum doua-trei zile sa putem da raportul. Din punctul nostru de vedere, al PNL, raportul va fi favorabil", a completat senatorul liberal.
Pe de alta parte, Norica Nicolai, care este si membru al Comisiei de aparare din Senat, a spus ca la comisie sunt asteptate legile sigurantei nationale. "Nu am inteles daca CSAT a dat sau nu un aviz legilor securitatii. La Comisia de aparare asteptam si legile securitatii sa intre in dezbaterea Senatului, in viitoarea sesiune, poate chiar in vacanta parlamentara, pentru ca la Comisia de aparare se lucreaza o saptamana in ianuarie", a explicat Nicolai.

Doar daca "crapa pamantu'"

Presedintele Traian Basescu a rostit miercuri, in sedinta Camerelor reunite consacrate aderarii la UE, un discurs la finalul caruia a solicitat Legislativului respectarea, pana la sfarsitul anului, a angajamentului asumat de Romania privitor la legea de infiintare a ANI. "Noi toti spunem ca vom fi un partener, o tara membra UE care isi va respecta angajamentele. Vreau sa va spun, fara a intra in niciun fel de detalii, ca am auzit in timpul Consiliului European de la Bruxelles urmatoarea remarca: 'Se vede ca am fost de acord sa intre Romania in UE si Romania a facut slow-down - nu si-a respectat angajamentul legat de Agentia Nationala de Integritate'", a spus Basescu, adresandu-se presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, si plenului celor doua Camere. Vacaroiu a declarat ca cererea presedintelui de a se discuta legea ANI in aceasta sesiune parlamentara nu este posibila, dar ca in a doua saptamana din ianuarie se poate organiza o sesiune extraordinara, daca "crapa pamantu'".