Liberalii ar vrea sa mearga pe liste comune cu PD. Colegii lor de alianta inclina mai degraba pentru candidaturi separate. Argumentul democratilor este acela ca in acest mod se va vedea pe cine prefera electoratul dintre cele doua formatiuni. Sondajele de opinie dau ca favorit PD. Potrivit ultimului sondaj INSOMAR, de exemplu, in situatia in care partidele ar candida independent, votantii Aliantei D.A. ar opta 64% pentru PD si 35% pentru PNL.
"Raman consecvent sa mergem cu protocolul de colaborare inclusiv la alegerile europarlamentarilor. Am fost si raman adeptul cutitelor in teaca si sa guvernam pasnic", a explicat ministrul liberal Gheorghe Flutur. Cele doua formatiuni sunt asociate la grupuri diferite in Parlamentul European, iar dupa alegeri, reprezentantii lor vor face parte din grupurile respective. Potrivit lui Flutur, Bruxellesul nu le-a impus conditia de a nu participa pe liste comune. "Nu trebuie sa ne schimbam comportamentul dupa Bruxelles. Trebuie sa intram cu demnitatea proprie si nu este o conditie a Bruxellesului ca suntem in grupuri parlamentare diferite", a spus ministrul liberal.
In schimb, democratii spun ca vor merge pe liste separate. Potrivit deputatului Cezar Preda, PD va trebui sa participe la alegerile pentru PE. "A sosit momentul adevarului", a spus ieri Preda, adaugand ca este sustinut si de alti colegi ai sai. "Un punct de vedere similar este impartasit de Sorin Frunzaverde, dar si de toti presedintii Consiliilor judetene cu care am avut ocazia sa vorbesc la Colegiul Director care a avut loc la Cluj", sustine Cezar Preda.
In opinia sa, cele doua formatiuni care compun Alianta D.A. "fac parte din doua familii politice europene diferite si este momentul ca fiecare partid sa-si masoare individual sustinerea electoratului".
PSD propune amanarea alegerilor
Potrivit Tratatului de aderare, Romania se angajeaza sa organizeze alegeri pentru PE pana la 31 decembrie 2007. Surse din PSD sustin insa ca acest partid intentioneaza sa propuna amanarea scrutinului pana in 2009. Motivatia avansata de social-democrati a fost aceea ca organizarea alegerilor pentru Parlamentul European si cheltuielile bugetare aferente nu s-ar justifica, intrucat euro-parlamentarii alesi vor activa mai putin de jumatate de mandat, pana in 2009, cand sunt programate noi alegeri pentru Parlamentul European.