Parlamentul Republicii Moldova nu a reusit nici ieri sa-l aleaga pe seful statului, dupa ce deputatii opozitiei s-au retras de la vot, asa cum au procedat si la prima incercare de alegere a presedintelui, cea din 20 mai.
Cei 60 de parlamentari comunisti care au ramas sa voteze nu au putut obtine majoritatea de trei cincimi necesara pentru desemnarea sefului statului. Pentru aceasta, le mai trebuia un vot, pe care l-au asteptat in zadar din partea opozitiei.
Valeriu Sava, presedintele Comisiei speciale pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova, a anuntat ca "numarul total de buletine de vot eliberate" a fost de 60. Zinaida Greceanii a obtinut 60 de voturi, iar Andrei Neguta - zero voturi.
"Nici un candidat nu a acumulat numarul necesar de voturi. In aceste conditii, exista circumstante care justifica dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova", a declarat presedintele parlamentului, Vladimir Voronin.
Dupa esecul alegerii sefului statului, in Republica Moldova urmeaza sa aiba loc alegeri parlamentare anticipate, care, cel mai probabil, se vor desfasura in luna august. In mod normal, urmatorul pas este, potrivit Constitutiei, dizolvarea parlamentului de catre presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, si convocarea alegerilor anticipate. Voronin, al carui mandat in fruntea tarii expira duminica, 7 iunie, si nu poate fi reinnoit, a spus ca nu va semna decretul de convocare a alegerilor anticipate pana ce actualul parlament, al carui sef este, nu va vota premierul si noul guvern pe care il vor propune comunistii.