Turul al doilea al alegerilor locale de la Galati a iesit din tiparul caracteristic al celorlaltor scrutine prin numeroasele sesizari trasnite si decizii amuzante ale birourilor electorale din cadrul sectiilor de votare.

Cea mai mare surpriza a turului al doilea a reprezentat-o identificarea vicepresedintelui Consiliului Judetului, Marcela Sighinas, pe listele de reporteri acreditati ai publicatiei "Siderurgistul". Alaturi de aceasta au mai fost descoperite alte doua persoane in aceeasi situatie, Popa Gheorghe si Marcel Scarlat, acestia fiind consilieri locali din partea PNL la Liesti.

Descoperirea a avut loc in urma unei sesizari a PD-L vizavi de situatia inregistrata la Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 35 din Liesti. Biroul Electoral Judetean a fost doar notificat de aceasta sesizare pentru ca ea a ajuns in final la Biroul Electoral Central (BEC).

De precizat este ca in actiunea PD-L reporterii erau catalogati drept observatori la alegeri, in timp ce in acreditarea emisa de BEJ respectivii erau trecuti ca delegati. Conform Legii nr. 67/2004, la data acreditarii reporterii nu sunt intrebati de apartenenta politica, ceea ce s-a intamplat si in cazul celor trei persoane. Sesizarea a fost respinsa de BEC.

Aceeasi solutie a primit-o si intampinarea depusa la BEJ si BEC de PSD, vizandu-l pe Neculai Tonita, observator din partea Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului. Social-democratii sustineau ca persoana amintita era membru PD-L si consilier ales pe lista acestei formatiuni politice in Balasesti. PSD a cerut retragerea acreditarii lui Neculai Tonita si indepartarea lui din sectiile de votare. Biroul Electoral Judetean si BEC au respins cererea PSD. Conform informatiilor furnizate de conducerea BEJ Galati, Neculai Tonita isi daduse demisia din partid inainte de a deveni observator.

"Ne puteti ajuta cu o scara?"

Un galatean a sunat dimineata la BEJ pentru a sesiza faptul ca panoul cu sigla sectiei de votare sta sa cada si ar avea mare nevoie de o scara. Sesizarea a fost anonima, astfel ca nu s-a putut afla daca a fost o farsa sau omul chiar credea ca gaseste la BEJ scari, mopsuri si bureti in caz de necesitate sau poate folosi structura ca birou de informatii.

Putin mai tarziu PD-L a sesizat BEJ referitor la faptul ca la Sectia de votare nr. 104 din Galati a fost depistat un barbat, angajat al Ecosal, care efectua poze de pe buletinele de vot cu ajutorul telefonului mobil. Biroul Electoral Judetean a sesizat la randul sau biroul electoral al sectiei de votare, care avea competenta sa solutioneze sesizarea.

De departe cea mai tare intamplare petrecuta ieri in timpul alegerilor a reprezentat-o procesul verbal intocmit de biroul electoral al Sectiei nr. 1 din Cudalbi, in care s-a consemnat confiscarea de la o batranica de 78 de ani a unui pliant cu actualul primar al comunei. Filiala galateana a PSD a plusat, depunand o contestatie la sectia de votare in care cerea amendarea septuagenarei pentru ca s-ar fi afisat cu respectivul pliant.

Pe aproape a fost si o sesizare anonima prin care Biroul Electoral Municipal era anuntat ca la una dintre sectiile de votare din cartierul Mazepa se ofera gaini si cozonaci pentru a fi votat un anume candidat. Informatia nu a putut fi verificata, dar stirea primeste nota de trecere la capitolul inventivitate.

O echipa a unei televiziuni locale din Galati a fost agresata in Ghidigeni. Mai multi indivizi au smuls cablul de la microfonul reporterului si au avariat camera de filmat, iar soferul echipei de televiziune a fost lovit cu pumnii in fata.

In prezent Politia efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de lovire. In ceea ce priveste eventualele daune, urmarirea penala se poate declansa doar la plangerea penala formulata de membrii echipei de televiziune agresate.

O zicala spune ca, dupa ce te-ai ars o data, sufli si in iaurt. Asa a reactionat ieri PD-L Galati, care a sesizat BEJ in legatura cu faptul ca un cetatean din comuna Liesti ar fi avut o "bulina rosie" pe buletinul de vot pe care l-a introdus in urna, cerand efectuarea de verificari pentru preintampinarea unor eventuale fraude electorale. Ulterior s-a dovedit ca persoana in cauza a lipit in mod intentionat un pliant cu sigla unei marci de bere pe buletinul de vot, lucru care nu contravine legii.

De mentionat este si sesizarea depusa de PSD la Biroul Electoral Municipal prin care formatiunea a dorit sa se dezica de actiunile unor indivizi care au lipit afise electorale infatisandu-l pe Dumitru Nicolae pe mai multe masini. Nicolae a mers mai departe si a formulat plangeri penale impotriva a doua dintre cele sase persoane identificate ca au participat la actiunea de lipire a acestor pliante electorale. Caseta

In ceea ce priveste prezenta la urne, putem spune ca judetul nostru s-a situat iar pe un loc neonorant, undeva la coada topului. In cursul zilei de astazi vom sti insa cu exactitate cati galateni au pecetluit, prin vot, viitorul nostru, al tuturor.