Gandul informeaza : LISTA CANDIDATILOR USL pentru alegerile locale: cu ce primari si sefi de CJ vine opozitia in judetul tau
Discutiile din cadrul USL privind stabilirea candidatilor Opozitiei pentru alegerile locale din 2012 se apropie de final. Liderii PSD, PNL si PC trebuie sa decida pana joi lista celor care vor intra in competitia electorala impotriva celor de la PDL. Potrivit Protocolului USL, PSD are dreptul sa propuna 21 de candidati pentru presedintia Consiliului Judetean si 20 de candidati pentru municipiile resedinta de judet. Alianta de Centru Dreapta (PNL - PC) va propune 20 de candidati pentru CJ si 20 pentru resedintele de judet.
Dupa ce negocierile dintre PSD si ACD se vor finaliza, lista va fi votata joi de forurile de conducere ale USL. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca social-democratii se vor intalni joi in cadrul Comitetului Executiv National pentru a discuta despre alesii partidului.El a spus ca este posibil ca si PNL si PC sa aiba sedinte in aceeasi zi sau este posibil chiar o sedinta comuna.
Lista USL ramane deschisa la Bucuresti, unde abia au inceput sondajele pentru stabilirea candidatilor la Primaria Generala si cele de sector. Crin Antonescu a declarat ca, pentru a reprezenta Opozitia pentru functia de primar general, Sorin Oprescu va trebui sa candideze sub sigla USL. In schimb, pentru primariile de sector presedintele PNL a declarat ca este posibil ca Opozitia sa nu aiba candidati comuni, totul urmand sa fie stabilit pana in luna octombrie.
Lista judetelor PSD
In competitia pentru stabilirea candidatilor USL pentru alegerile locale din 2012, PSD a pornit in avantaj deoarece are 16 sefi de Consiliu Judetean, in timp ce PNL are doar cinci. Astfel, social-democratii mai au dreptul sa aleaga cinci judete unde sa-si propuna candidati, in timp ce liberalilor si conservatorilor le raman restul judetelor. Liderii PSD au decis sa-si pastreze majoritatea CJ-urilor pe care le detin, singurul care intra in discutie pentru a fi cedat este Buzaul.
Cei aflati in carti pentru a candida pentru presedintia Consiliului Judetean din partea PSD sunt:
Radu Moldovan - Bistrita-Nasaud
Liviu Dragnea - Teleorman
Adrian Tutuianu - Dambovita
Ion Calea - Valcea
Paul Stanescu - Olt
Ion Prioteasa - Dolj
Ion Calinoiu - Gorj
Adrian Duicu - Mehedinti
Vasile Mihalachi - Vaslui
Nicolae Bacalbasa - Galati
Nicusor Constantinescu - Constanta
Silvian Ciuperca - Ialomita
Bunea Stancu - Braila
Marian Oprisan - Vrancea
Dragos Benea - Bacau
Catalin Nechifor - Suceava
Tiberiu Marc - Salaj
Constantin Nicolescu sau Florin Tecau - Arges
Mircea Cosma - Prahova
Judetele Neamt si Buzau au ramas in discutie pana joi, urmand sa se ia o decizie. Primul din cauza rezultatului slab obtinut la ultimele alegeri parlamentare partiale, iar cel de-al doilea pentru ca presedintele CJ Victor Mocanu nu se afla in gratiile conducerii PSD. In schimbul sefiei Consiliului Judetean Buzau, social-democratii au cerut dreptul de a nominaliza candidati pentru sefia CJ Prahova, dar si pentru primaria municipiului Ploiesti. Potrivit sondajelor de opinie, liberalul Teodor Melescanu era cotat cel mai bine pentru presedintia CJ Prahova. Pentru municipiul Ploiesti, senatorul PSD Iulian Badescu se afla pe primul loc in sondaje. Cum pesedistii doresc sa aiba candidaturi atat la CJ, cat si la municipiu, liberalii au cerut la schimb presedintia CJ Buzau. La Neamt lucrurile sunt complicate deoarece organizatia PSD este in deriva dupa esecul de la alegerile partiale. Probleme au insa si liberalii, care au o organizatie foarte slaba in judetul Neamt.
Unde candideaza liberalii si conservatorii
Plecand din start cu un dezantaj, deoarece au doar cinci presedinti de Consilii Judetene, liberalii si conservatorii au dreptul sa nominalizeze candidati in multe judete conduse de PDL sau UDMR. In cadrul negocierilor, lista judetelor care va reveni liberalilor si conservatorilor poate arata astfel:
Ciprian Dobre - Mures
Aristotel Cancescu - Brasov
Teodor Atanasiu - Alba
Horea Uioreanu - Cluj
Teodor Ardeleanu - Maramures
Florin Turcanu - Botosani
Raducu Filipescu - Calarasi
Adrian Stef - Satu Mare
Dumitru Beianu - Giurgiu
Radu Tirle - Bihor
Cristina Ioan - Ara
Mircea Molot - Hunedoara
Marian Petrache - Ilfov
Maria Grappini - Timis
In judete precum Sibiu, Covasna, Harghita, Caras - Severin, Iasi si Tulcea nu au fost stabiliti candidatii Aliantei de Centru Dreapta. La Iasi, disputa se da intre Cristian Adomnitei si Relu Fenechiu (PNL) si Tudor Ciuhodaru (PC). Conservatorii vor sa nominalizeze si candidatul pentru Tulcea. Organizatiile din Covasna si Harghita nu au decis inca cine va fi candidatul, mai ales ca sansele pentru a castiga Consiliului Judetean sunt nule.
Batalia si pentru resedintele de judet
Negocierile din cadrul USL au fost dure si in privinta primariilor municipiu resedinta de judet. La Iasi, conservatorii au insistat ca primaria sa revina lui Tudor Ciuhodaru in defavoarea pesedistului Gheorghe Nichita. Si la Craiova exista o disputa puternica intre Olguta Vasilescu (PSD) si Pavel Badea (PNL). O situatia conflictuala exista si la Focsani, Crin Antonescu urmand sa aiba o discutie cu Marian Oprisan pentru a-l convinge sa accepte candidatura liberalului Nini Sapunaru. De asemenea la Ploiesti, liberalul Adrian Semcu contesta dreptul PSD de a avea candidati atat la CJ cat si pentru municipiul Ploiesti.
Primarii cerute de PSD:
Ovidiu Cretu - Bistrita
Cornel Briscaru - Targu Mures
Iulian Badescu - Ploiesti
Marius Oprescu - Slatina
Florin Carciumaru - Targu Jiu
Gheorghe Nichita - Iasi
Paval Vasile - Vaslui
Radu Mazare - Constanta
Gabriel Ionascu - Slobozia
Aurel Simionescu - Braila
Constantin Boscodeala - Buzau
Tudor Pendiuc - Pitesti
Catalin Leonte - Brasov
Oprisan Gabriel - Botosani
Victor Dragusin - Alexandria
Pesedistii vor mai avea candidati pentru primariile din Drobeta Turnu Severin, Resita, Miercurea Ciuc, Neamt si Targoviste.
Primarii cerute de PNL:
Emilian Francu - Ramnicu - Valcea
Catalin Potor - Alba - Iulia
Marius Nicoara - Cluj
Marius Stan - Galati
Dan Dragulin - Calarasi
Romeo Stavarache - Bacau
Radu Capilnasiu - Zalau
Ilie Bolojan - Oradea
Robu Nicolae - Timisoara
Catalin Chereches - Baia Mare
Alexandru Baisanu - Suceava
Galis Florin (PNL) sau Gavril Popescu (PC) - Arad
Florin Oancea - Deva
Lucian Iliescu - Giurgiu
Pavel Badea - Craiova
Nini Sapunaru - Focsani
Printre primariile cerute de ACD (PNL - PC) se numara: Tulcea, Sfantu Gheorghe si Sibiu.