Alianta D.A. PNL-PD (ADA) nu va recunoaste rezultatul alegerilor parlamentare si prezidentiale, pe care le considera "fraudate ", dar va accepta deciziile institutiilor statului, cu speranta ca ele vor face "anchete obiective ", a reafirmat ieri, intr-o conferinta de presa, Cozmin Gusa, membru al echipei de campanie a ADA.

Gusa a declarat ca ADA nu a primit inca un raspuns documentat de la BEC in ceea ce priveste cererile de suspendare a numararii voturilor, de atribuire a mandatelor parlamentare si de verificare a probelor video referitoare la actiunea "Autobuzul ". Daca nu vor fi luate in seama sesizarile ADA, alegerile parlamentare ar putea oferi PSD "o putere nelegitima ", a apreciat Gusa.


Plingere penala a Aliantei PNL-PD impotriva BEC


Alianta PNL-PD a depus o plingere penala la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, formulata impotriva judecatorului Emil Ghergut, presedintele Biroului Electoral Central (BEC), si a unor membri ai BEC.

Alianta cere acestei institutii cercetarea membrilor BEC sub aspectul comiterii infractiunilor de abuz in serviciu impotriva intereselor statului in forma agravanta, de fals material in inscrisuri oficiale, de fals intelectual, de actiuni impotriva ordinii constitutionale, complot, comunicare de informatii false si asociere pentru savirsirea de infractiuni, toate fiind prevazute de Codul penal.

Plingerea a fost repartizata spre solutionare procurorilor de la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe linga inalta Curte de Casatie si Justitie.

Referitor la cererea ADA depusa la Parchetul de pe linga inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care solicita inceperea urmaririi penale impotriva lui Emil Ghergut, presedintele BEC, sigilarea calculatoarelor utilizate in procesul electoral si ridicarea inscrisurilor de la BEC si de la birourile electorale judetene, Gusa a criticat pozitia exprimata de procurorul general Ilie Botos privind solutionarea cazului dupa alegeri, afirmind ca astfel s-ar suspenda aplicarea legii penale.

Cozmin Gusa a reluat de asemenea argumentatia privitoare la "vicierea totala " a sistemului de numarare a voturilor si a prezentat o situatie conform careia din 17.600 de sectii de votare, 4.000 au procese verbale cu erori. Potrivit lui, in judetul Vilcea Alianta a descoperit ca au fost folosite 421 de buletine in plus peste numarul total de votanti, iar unii presedinti de sectii de votare au lasat necompletata rubrica "voturi nule ", in timp ce la Mehedinti 50 de persoane care au votat pe listele suplimentare au codul numeric personal gresit.


Verificari la procesele verbale cu rezultatele partiale ale alegerilor


Reprezentantii Aliantei D.A. PNL-PD, PRM, PNTCD, PNG si cel al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Alexandru Radu, in cadrul Biroului Electoral Central (BEC), au adresat ieri o intimpinare Institutului National de Statistica (INS) solicitindu-i sa puna la dispozitia membrilor BEC procesele verbale initiale si cele modificate ulterior conform legii, pe baza carora s-au adus la cunostinta opiniei publice rezultatele partiale ale alegerilor.

Semnatarii intimpinarii reclama comunicatele din datele de 29 noiembrie 2004 orele 9,00, 12,00, 17,00, precum si cel din data de 30 noiembrie 2004, ora 9,00, ca si procesele verbale care au constituit suportul comunicatului de presa din 1 decembrie 2004, ora 10,00, privind rezultatul alegerilor la functia de presedinte al Romaniei, precum si pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.


Societatea civila cere verificare internationala asupra alegerilor


O serie de ONG-uri, printre care Societatea Academica din Romania (SAR), Agentia de monitorizare a Presei, APADOR-CH, Grupul de Dialog Social si Centrul de Jurnalism Independent, au anuntat ieri ca vor solicita Misiunii OSCE in Romania sa aiba o intilnire, pentru a discuta despre alegerile care au avut loc pe 28 noiembrie. Mai mult, presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, a solicitat o expertiza internationala asupra modului in care s-a desfasurat scrutinul din tara noastra.

In opinia presedintelui SAR, Alina Mungiu Pipiddi, alegerile generale de anul acesta au fost "libere, dar incorecte ". "Este posibil ca fraudele denuntate de diferitii observatori sa fi jucat un rol decisiv in influentarea rezultatelor finale, tinind cont de diferenta mica dintre Alianta D.A. si Uniunea PSD+PUR. Pentru prima data in ultimii zece ani au existat suspiciuni serioase de frauda, care ar fi putut afecta pina la 3-5% din voturi ", a sustinut Pipiddi.