Florin Negrutiu (foto) publica in Gandul articolul "Ba e criza. Una de nervi"
Discursul d-lui Traian Basescu dupa intalnirea cu premierul Emil Boc, guvernatorul Mugur Isarescu, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu si sefii din BNR a fost unul corect. "Nu putem vorbi de o criza" este mesajul pe care presedintele Romaniei avea obligatia sa-l dea atat populatiei, cat mai ales mediului de afaceri. Este de datoria sefului statului ca, in vremuri de turbulente economice, sa pastreze calmul si ordinea pe punte. Nimic nu este mai de temut intr-o economie globala hipersensibila decat panica: se sperie si consumatorii, si investitorii; anulezi, prin urmare, si prezentul, si viitorul.
La fel de corect mi se pare ca presedintele tarii sa faca apel la liderii de opinie si, in special, la presa, sa nu sperie populatia. Pentru ca intra in fisa postului unui presedinte, apelul trebuia facut, chiar daca nu va avea niciun efect, deoarece, dupa cum stim, presa este libera sa sperie pe cine vrea. Asa ca cine are chef sa transmita ca "vine criza si ne ia dracu pe toti" o va face si dupa indemnul la calm al d-lui Basescu, poate chiar cu o octava mai sus.
"Cine anunta mariri de pensii si salarii face rau tarii", spune la fel de corect dl. Basescu. Intr-o lume care face eforturi homerice sa taie cheltuielile publice, promisiunile de acest fel sunt nu doar populiste si mincinoase, in sensul ca nu vor fi puse niciodata in practica, dar si nocive pentru tara, in ansamblul ei. Sau cum ar spune-o mai elegant guvernatorul Mugur Isarescu: "Bugetarii sunt doar un sfert, mai sunt alte 3 milioane si ceva de salariati". Cand te gandesti la recuperarea (caci nu e vorba de majorare, ci de recuperarea unor taieri) salariilor bugetarilor, trebuie sa ai in vedere efectele asupra tuturor celorlalti salariati din Romania, care asigura veniturile personalului public.
Cu intuitia sa formidabila, dl. Basescu a ales, iata, discursul corect, dar...
• Dl. Basescu a vorbit ca un om deasupra vremurilor si a meschinelor interese politice. S-a referit si in discursul de marti seara la "populism". Am remarcat chiar o nota de superioritate, ca sa nu spun de dispret, de fiecare data cand pronunta cuvantul "politicieni". S-a transformat dl. Basescu peste noapte din politicianul populist pe care-l stim, in presedintele impartial si plictisitor de echilibrat pe care-l merita aceasta tara mereu in pragul crizei de nervi? Am intuit mai degraba, in referirile d-lui presedinte la politicieni, natura sa belicoasa, ofensiva si profund politica.
• Ca un mesaj corect sa si ajunga la cei carora le este adresat, purtatorul de mesaj trebuie sa inspire incredere. Capitalul de incredere cu care a pornit dl. presedinte la drum s-a risipit in multiplele razboaie politice pe care le-a purtat de cand este la Cotroceni. De aceea, multi dintre cei obisnuiti cu alba-neagra prezidentiala s-or fi gandit atunci cand dl. presedinte le-a transmis sa nu se teama ca nu e criza: "Daca ne-a spus-o Basescu ca e bine, atunci e clar, ne-a luat dracu!"
In rest, pentru cei care nu se tem, gandesc cu propriul lor cap si vor sa inteleaga mai mult, le recomand articolul: "De ce nu se aseamana CRIZA ECONOMICA din 2008 cu cea din 2011. O ANALIZA a Wall Street Journal din care VEI INTELEGE MAI MULT".
http://www.gandul.info/international/de-ce-nu-se-aseamana-criza-economica-din-2008-cu-cea-din-2011-o-analiza-a-wall-street-journal-din-care-vei-intelege-mai-mult-8592353