Numarul doi in ierarhia retelei teroriste al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, i-a amenintat pe americani cu o serie de noi atacuri, "mult mai dure decat cele la care au asistat", in cazul in care Washingtonul nu-si modifica politica fata de statele musulmane
"Va veti confrunta cu mania islamica (...) care va asteapta, in cazul in care continuati (politica actuala), si care este mult mai dura decat cea la care ati asistat", a avertizat Zawahiri intr-o inregistrare video publicata, miercuri, pe internet.
Liderii al-Qaida care au organizat atentatele din 11 septembrie 2001 justifica "terorismul" drept o actiune menita sa schimbe politica proisraeliana a administratiei americane si sa pedepseasca Washingtonul pentru razboaiele desfasurate in Irak si Afganistan.
"Ma voi adresa voua intr-o limba pe care o intelegeti; daca vreti sa traiti in siguanta, trebuie sa acceptati realitatea si sa respingeti iluziile cu care (presedintele George W.) Bush incearca sa va insele", a declarat acesta.
"Daca suntem atacati si ucisi, atunci, cu voia lui Dumnezeu, veti fi cu siguranta atacati si ucisi", a adaugat Zawahiri.
Zawahiri a precizat ca americanii ar trebui sa studieze "religiile si istoria adevarata si nu asa cum sunt prezentate de clovnii lui Bush".
"Trebuie sa faceti tot posibilul pentru a ajunge la o intelegere cu musulmanii, doar atunci veti fi in siguranta. Dar daca veti continua politica lui Bush si a bandei sale, atunci nici macar nu puteti visa la siguranta", a avertizat egipteanul.
Zawahiri purta un turban alb si o roba neagra, dar nu avea langa el obisnuita arma AK-47. O parte din aceasta inregistrare video a fost publicata, la inceputul saptamanii, pe pagina electronica a institutului american SITE.
Mesaje razboinice
Numarul doi in ierarhia retelei al-Qaida si-a indreptat apoi atacurile la adresa armatei etiopiene din Somalia.
"Inca o veste buna pentru Bush: si-a implicat sclavii etiopieni intr-o adevarata catastrofa in Somalia. Mujahedinii ii vor distruge", a declarat el.
Etiopia a anuntat, marti, ca isi va retrage fortele din capitala somaleza, subliniind ca nu intentioneaza sa isi mentina trupele in Conrul Africii dupa incheierea misunii.
Zawahiri a reiterat criticile la adresa presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, si a fostului sef al securitatii preventive palestiniene, Mohammad Dahlane, numindu-i "tradatori" si "agenti ai Americii si Israelului".
El a subliniat ca razboiul sfant este singurul mod de a elibera teritoriile palestiniene.
Teroristul egiptean a criticat Guvernul libanez si pe politicienii care au sprijinit rezolutia ONU care a pus capat razboiului de 34 de zile dintre Israel si militiile siite Hezbollah.
"Cei care au aprobat rezolutia 1701, au sustinut (...) prezenta cruciatilor in sudul Libanului si izolarea mujahedinilor din Palestina (...) acceptand ca rezolutia este o greseala istorica care nu poate fi justificata sau scuzata", a comentat Zawahiri.
Zawahiri a precizat ca musulmanii nu ar mai trebui sa respecte legile internationale si sa paraseasca organizatiile si partidele laice, cerandu-le in schimb sa ia armele si sa lupte sub stindardul islamului. El a cerut musulmanilor sa sprijine luptatorii din Irak, Afganistan, teritoriile palestiniene, Somalia, Algeria si din Cecenia. "Astazi este datoria fiecarui musulman sa poarte o arma sau sa serveasca si sa-i sprijine pe cei care fac astfel", a subliniat Zawahiri.