Fostul vicepresedinte american Al Gore, care a obtinut un premiu Oscar pentru documentarul despre incalzirea globala An Inconvenient Truth (Un adevar incomod), a apreciat, intr-o audiere in Congresul american, ca "lumea se confrunta cu o urgenta planetara reala".
Gore, a carui potentiala candidatura la presedintie face inca obiectul speculatiilor la Washington, a afirmat ca revenirea in Congres reprezinta "o ocazie emotionanta".
In fata unei comisii a Camerei Reprezentantilor si a unui comitet al Senatului, Gore a subliniat necesitatea unor masuri urgente pentru combaterea incalzirii globale, vorbind despre riscul cresterii nivelului marilor, intensificarea furtunilor, cresterea numarului incendiilor de padure si alte probleme legate de schimbarile climatice si cerand blocarea imediata a nivelului emisiilor de dioxid de carbon americane.
Dupa aceasta, Statele Unite ar trebui sa inceapa un program de reduceri drastice ale emisiilor de carbon, "care sa ajunga la un nivel total de cel putin 90% pana in 2050", apreciaza Gore, care a propus si introducerea unei taxe pentru aceste emisii.
Al Gore, democrat care a reprezentat statul Tennessee in Congres inainte de a deveni vicepresedinte in timpul dublului mandat al lui Bill Clinton, a atras un public numeros, care a ocupat trei camere suplimentare in timpul audierii. El a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace si a provocat speculatii privind o posibila noua candidatura.
Senatorul republican de Oklahoma James Inhofe, unul dintre cei mai vehementi critici ai ideii ca activitatea umana provoaca incalzirea globala, a insistat ca Gore sa se angajeze ca va reduce consumul de energie al locuintei sale pana la nivelul consumului unei locuinte medii americane, fara a plati compensatii pentru emisiile de dioxid de carbon, pe care Inhofe le considera "pacaleli folosite de bogati".
Gore a ezitat inainte de a raspunde. "Ducem o viata neutra din punctul de vedere al emisiilor, iar ambele mele firme sunt neutre. Cumparam energie verde, nu contribuim la problema pe care incerc, impreuna cu altii, sa o rezolv", a spus el.
O viata neutra din punctul de vedere al emisiilor de carbon impune calcularea efectelor asupra mediului ale dioxidului de carbon eliberat in atmosfera, reducerea acestora in masura posibilitatilor si echilibrarea emisiilor prin cumpararea asa-numitelor "compensatii", cum sunt actiunile la mori de vant sau plantarea de copaci.
Gore fost intrebat si de "amprenta personala" in ce priveste emisiile de dioxid de carbon, in principal la resedinta sa din Tennessee, iar un asistent a precizat ca Al Gore si sotia sa, Tipper, au venit la audierea de miercuri intr-un vehicul hibrid.
La audierea din Camera Reprezentantilor, el a adus mai multe cutii, afirmand ca acestea contin 516.000 de scrisori care solicita masuri ale Congresului pentru stoparea incalzirii globale.
Alti congresmeni, printre care s-a numarat si fostul speaker al Camerei Reprezentantilor, republicanul Dennis Hastert, au afirmat ca sunt de acord cu o mare parte din prezentarea facuta de Gore in legatura cu schimbarile climatice si efectele acestora.