Conducerile celor doua Camere ale Parlamentului au stabilit ieri ca peste doua saptamani parlamentarii sa dezbata intr-o sedinta comuna o serie de acte normative, printre care Statutul parlamentarului, rapoartele SRI pe 2003-2004 si cele ale CNSAS si de Curtii de
Conturi pe 2004.

In legatura cu Statutul parlamentarului, presedintele Camerei, Adrian Nastase, a afirmat ca „exista un proiect, proiectul este finalizat, dar mai erau cateva chestiuni care urmau sa fie examinate de catre membrii comisiei, iar textul sa fie distribuit si dezbatut la 20 decembrie“. La randul sau, secretarul Camerei, liberalul Titu Gheorghiof, a precizat ca „Statutul parlamentarului este gata“. Cu privire la modificarile care trebuie facute la statut, Gheorghiof a spus ca „s-a dat un termen pentru modificarea articolelor privind pensiile suplimentare ale parlamentarilor si problematica ajutorului in caz de deces al unui senator sau deputat“. El a adaugat ca, probabil, ajutorul in caz de deces va fi eliminat din statut.

CNSAS raporteaza

Pe de alta parte, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a depus la Parlament rapoartele de activitate pe anii 2003 si 2004. In raportul pe 2003, CNSAS semnaleaza faptul ca cererea adresata Primariei Capitalei si CGMB de repartizare a unui sediu nu a fost solutionata si, de aceea, institutia a functionat intr-un spatiu inchiriat, ceea ce „face practic imposibila functionarea consiliului in conditii de legalitate“.
CNSAS semnaleaza, atat in raportul de activitate pe 2003, cat si in cel pe 2004, ca nu a preluat intreaga arhiva a fostei Securitati, ceea ce a creat nemultumirea unor persoane care s-au adresat consiliului si nu au primit raspunsuri adecvate.
De asemenea, colegiul a emis decizii de necolaborare pentru persoanele verificate sub rezerva intemeierii lor exclusiv pe documentele detinute.