Romania si Bulgaria au inregistrat progrese in reforma sistemelor lor judiciare si a luptei impotriva coruptiei de la aderarea lor la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie, insa o serie de intarzieri se mentin, relateaza AFP.
Cele doua tari, care fac obiectul unei stricte supravegheri din partea Comisiei Europene, trebuie sa prezinte la Bruxelles la acest sfarsit de saptamana un raport privind principalele masuri adoptate in ultimele luni in materie de justitie, agricultura si securitate alimentara.
Comisia Europeana va decide, in cadrul viitoarei sale evaluari din iunie, in baza acestui raport, coroborat cu concluziile a doua misiuni de experti care se vor deplasa in aprilie in cele doua capitale, daca va activa sau nu clauza de salvgardare in cazul uneia dintre tari sau al ambelor state.
In Romania, "au fost inregistrate progrese in cele patru domenii fata de care Comisia isi exprimase temerile" in cadrul evaluarii sale din septembrie, a declarat secretarul de stat pentru Justitie Ion Codescu. Ministerul a observat o "consolidare a transparentei si eficientei actului de justitie", cu "progrese in unificarea jurisprudentei si formarea judecatorilor si procurorilor".
Lupta impotriva "coruptiei la nivel inalt", un flagel criticat in repetate randuri de catre CE, a inregistrat o serie de succese, circa 200 de persoane fiind inculpate din septembrie. Conform lui Codescu, "principala sfidare pentru justitie este legata de capacitatea de a finaliza dosarele privind coruptia la nivel inalt". "Procurorii DNA isi fac treaba, insa in tribunale exista intarzieri, si este o problema care fi cu siguranta abordata de Bruxelles", a subliniat el. In plus, Bucurestiul intarzie sa infiinteze o Agentie Nationala pentru Integritate (ANI), care trebuie sa verifice originea bunurilor parlamentarilor, magistratilor si oamenilor politici, care intampina insa opozitia mai multor partide. (Diana Nedelcu)