Deputatul PNL Adriana Saftoiu a citit in plenul Camerei Deputatilor o falsa declaratie politica pentru a atrage atentia asupra scaderii rolului parlamentului. Asa zisul discurs a fost de fapt o simpla alaturare de citate sau opinii fara nicio legatura intre ele, referitoare la saracie, razboiul din Irak, starea precara a educatiei americane, tratarea cancerului cu lemn de tisa, sclavie si terorism. Lipsa oricarei logici nu a atras atentia nimanui, astfel incat Saftoiu si-a putut citi netulburata "capodopera".
Scopul experientei l-a precizat chiar ea, ulterior: demonstrarea ca viata parlamentara este doar mimata pe malurile Dambovitei, alesii fiind prea putin sau deloc atenti la mesajele sau comentariile facute de colegi.
"Exista parlamentari care se lauda la finalul mandatului cu 120 de declaratii politice, fara nici o valoare. In mod normal ar trebui sa existe o dezbatere in urma acestor declaratii politice, ar trebui sa fie luate o serie de masuri daca in text exista sesizari serioase", crede Adriana Saftoiu.
In orice caz, cateva din afirmatiile Adrianei Saftoiu, luate din discursurile unor politicieni americani, tinute de-a lungul timpului, ar fi trebui sa ii puna pe ganduri pe colegii sai, insa acestia au aplaudat-o.
Saftoiu la microfon: "Fiecare natiune, indiferent de regiune, are acum de luat o decizie: ori sunteti cu noi ori sunteti cu teroristii" (George W. Bush). "Nu ne indoim ca fiecare american stie ca sclavia este injusta si am platit un pret teribil pentru ea si trebuie sa continuam sa remediem aceasta situatie. Iar a spune ca este injusta si ca o regretam nu este un lucru rau" (Bill Clinton). "Arborii de tisa de Pacific pot fi taiati sau procesati pentru a se obtine o importanta substanta chimica, taxolul, care poate vindeca anumite forme de cancer pulmonar, ovarian si de sin la pacienti care, netratati astfel, ar muri. Alegerea pare a fi una usoara - sacrificam copacul pentru o viata de om - dar numai pina cind aflam ca pentru fiecare pacient tratat trebuie taiati trei copaci." (Al. Gore)
Daniela Popa (PC), care a condus sesiunea de ieri de declaratii politice, a declarat ca nu a sesizat nimic neobisnuit. Cei 10 deputati prezenti au apaudat mecanic, iar Daniela Popa i-a si multumit Adrianei Saftoiu.