Bogdan Tiberiu Iacob (Inpolitics) : O intrebare legitima: ce va face Nastase dupa eliberare?

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a oferit marti seara o mostra de mare eleganta politica atunci cind a declarat la RTV ca numele lui Adrian Nastase este strans legat de PSD si ca nu poate sa vorbeasca despre PSD fara Adrian Nastase. Intr-o lume in care actualii presedinti nu prididesc sa arunce cu noroi in fostii, pozitia lui Ponta este demna de salutat. Dincolo de asta, insa, relatia viitoare a lui Nastase cu PSD se anunta una extrem de complicata.
In aceeasi emisiune, Victor Ponta a facut un anunt cel putin surprinzator, potrivit caruia, la urmatorul congres al social-democratilor, care va avea loc in aprilie, nu se vor face alegeri pentru functia de presedinte al Consiliului National al formatiunii, ocupata in trecut de Nastase. In ceea ce priveste posibilitatea ca Adrian Nastase sa devina presedinte executiv al PSD, Victor Ponta a afirmat ca discutiile pe aceasta tema sunt inadecvate pana nu "il vedem acasa".
La cum prezinta Ponta situatia, pentru PSD Adrian Nastase e un fel de Hagi, al carui numar 10 nu a mai fost purtat la nationala dupa retragerea sa, in semn de omagiu.
E adevarat ca lasarea neocupata a unui post precum cel de presedinte al CN, extrem de important, conform statutului, poate crea probleme de organizare si functionare partidului. Sa zicem, insa, ca e un hop care poate fi depasit.
Dincolo de asta, insa, e interesant de vazut ce tip de relatie va avea Nastase cu PSD dupa inerenta eliberare, in scurta vreme.
Pentru ca eleganta de care vorbeam mai sus, a lui Ponta, l-a impiedicat pe liderul social-democrat sa discute fatis realitatea.
Ne referim la faptul ca Nastase si-a pierdut, odata cu ultima condamnare, calitatea de membru al PSD si nu o poate recupera mai devreme de primavara lui 2015. Cum se stie, fostul premier a fost condamnat nu doar la inchisoare, ci si la interzicerea unor drepturi civile, intre care dreptul de a vota, pentru doi ani de la momentul eliberarii.
Potrivit legii partidelor, art.6, pot fi membri ai partidelor politice doar cetatenii care, potrivit Constitutiei, au drept de vot. Aceeasi interdictie functioneaza, de altfel, si in Statutul PSD.
Pina in 2015, deci, Nastase nu poate fi membru al niciunui partid politic. Nu va putea calca prin sediul PSD decit, cel mult, la invitatia vreunui membru, nu va putea participa la decizii, nu se va putea implica in niciun mod.
In fapt, daca e sa luam in serios Statutul PSD, Nastase nu va mai putea fi membru niciodata, pentru ca documentul interzice acceptarea de persoane condamnate pentru fapte anti-sociale ori compromise moral si politic.
Adrian Nastase nu poate reveni nici macar la conducerea Institutului Social Democrat "Ovidiu Sincai", pentru ca acesta are statutul de ONG de utilitate publica, iar legea prevede pentru acest tip de organizatii interdictia explicita de a avea ca lideri persoane care au suferit condamnari penale.
Pe de alta parte, Nastase, probabil cel mai valoros produs politic post-decembrist, nu poate accepta ideea unei pensionari anticipate, iar activitatea sa de dupa gratii denota clar dorinta nebuna de a reveni in prim-planul politicii.
Cum se va impaca asta cu restrictiile dure de care sufera e o intrebare extrem de importanta; o fortare a miinilor colegilor pesedisti poate duce la o respingere a sa, cu nebanuite consecinte. O prea mare discretie il poate trage pe linie moarta pina la expirarea interdictiilor, mai ales ca 2015 nici macar an electoral nu e.
Cel mai plauzibil, Nastase poate incerca rolul de guru pesedist de pe margine, devenind un soi de Deng Xiaoping autohton, avind grija sa nu calce pe bataturile actualilor lideri si sa nu creeze conflicte paguboase. (Din pacate, cel putin in privinta viziunii asupra relatiei cu UE si SUA, Nastase se desparte flagrant de conducerea partidului). Dar, mai ales, el trebuie sa ramina un favorit al presei, singura care il poate conserva in stare perfecta in urmatorii ani de "prigoana". Fara sprijinul consistent al unuia sau mai multor trusturi de presa, fostul premier poate spune definitiv adio carierei politice, chiar prematur, asa cum s-a intimplat si cu alti lideri autohtoni de calibru.