Carierele politice ale celor mai controversati social-democrati din istoria post-decembrista se afla la apus. Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu, odinioara cei mai puternici oameni din PSD si din tara, se afla la un pas de a suferi o umilitoare infrangere politica, colegii de partid pregatindu-se sa-i dea afara din formatiunea pe care au transformat-o in sediul central al DNA. Organizatia PSD Sector 1, din care fac parte cei doi fosti demnitari, a anuntat ca va lua marti in discutie excluderea din partid a lui Nastase si Popescu, pe motiv ca au daunat imaginii partidului. Rezultatele discutiei vor fi prezentate miercuri conducerii PSD, care va lua o decizie in acest sens.
Ceea ce se intampla in acest moment cu Nastase si DIP era de domeniul imposibilului acum doi ani. Extrem de bogati si de aroganti, cei doi au parut pentru mult timp intangibili. Iata ca zilele lor de glorie au apus, iar acum stau la mila unor social-democrati de sector, asteptand decizia pesedistilor din organizatia PSD din care fac parte. Ceea ce pare aproape neverosimil pentru ceilalti este incredibil pentru ei insisi. Iar acest lucru reiese cel mai bine din reactiile lor. Dan Ioan Popescu a aflat vineri, chiar de ziua lui, ca este pe cale de a fi pus pe faras de catre fostii sai subalterni. A declarat ca nu are de gand sa demisioneze, adancindu-se si mai mult in mizerie. Felul in care DIP si Nastase tin cu dintii de partidul pe care il muta treptat la Parchet este cat se poate de dezonorant pentru cei doi deputati. Nu vor demonstra nimanui atasamentul pentru partid, ci dimpotriva, le dezvaluie incrancenarea cu care isi apara un locsor caldut, in care colegii de partid si masele de simpatizanti ii apara de "intemperiile" anticoruptie. Problema e ca nu prea mai exista multi pesedei care sa se mai terfeleasca pentru binele lui Nastase si DIP. Chiar daca asta va insemna scoaterea la lumina Parchetului a zeci de dosare de social-democrati penali, acesta fiind principalul atu al lui Nastase in lupta cu propriul lui partid. Se poate totusi ca nucleul partidului sa fi decis ca e mai sigur un PSD fara 10-20 de membri importanti dar penali, decat un PSD plin de nastasi si dipi, dar cu 10- 20% din voturi la viitoarele alegeri. Astfel incat, dintr-odata, liderii social- democrati au aplecat urechile si spre zecile de mii de pesedisti de rand, care se plang de ani de zile.

"Partidul nu este azil politic pentru cei acuzati de coruptie"

Sorin Oprescu, presedintele PSD Bucuresti, cunoscut ca apropiat al lui Ion Iliescu si poate singurul social-democrat imaculat din punct de vedere penal, a recunoscut ca a primit foarte multe semnale de nemultumire legate de Adrian Nastase. Vechiul dusman al lui Nastase, baronul de Vrancea Marian Oprisan, a fost cat se poate de transant: "Adrian Nastase ar trebui sa-si dea demisia din functii, sa se supuna judecatii justitiei si sa-si probeze nevinovatia". Deputatul Adrian Severin a avut poate cea mai agresiva atitudine la adresa lui Nastase si a celor ca el: "Partidul nu este azil politic pentru cei acuzati de coruptie". De asemenea, este de notorietate adversitatea lui ion Iliescu fata de imaginea dezastruoasa pe care a creat-o PSD-ului Nastase, DIP sau Mitrea. Nu de putine ori le-a reprosat deschis ca pot fi numiti oricum, numai social-democrati nu, iar din cauza lor PSD se apropie de o credibilitate egala cu zero. Prins in clesti, presedintele PSD Mircea Geoana, in ciuda sprijinului declarat pentru cei doi penali, s-a vazut nevoit sa-si schimbe atitudinea si sa accepte sugestiile din ce in ce mai transparente care vin de jos in sus. Marti poate fi ultima zi in partidul prin care au facut, zice-se, averi de miliarde de euro, a lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu. Singura lor legatura cu politica va ramane apartenenta la Camera Deputatilor, atat cat va mai dura si aceasta, in functie de evolutia anchetelor penale. Nastase si DIP, politicienii care timp de patru ani au hotarat mersul istoriei in aceasta tara, se vor retrage rusinos, pe usa din dos, din politica pe care au transformat-o, alaturi de altii ca ei, in cea mai dispretuita indeletnicire.