Fostul premier Adrian Nastase precizeaza, pe blogul personal, ca patronul FMI, Dominique Strauss Kahn, este in continuare ingrijorat despre situatia economica mondiala, in ceea ce priveste a doua parte a anului.
Redam textul integral al comentariilor facute de fostul premier Adrian Nastase.
In aeroportul din Roma, l-am reintalnit pe Dominique Strauss Kahn, patronul FMI, sosit pentru intalnirea G8. L-am intrebat daca este optimist in ceea ce priveste a doua parte a anului. Mi-a spus ca este in continuare ingrijorat.
Pe zi ce trece, devenim cu totii, politicieni, analisti, ziaristi, mai constienti de faptul ca aceasta criza economica se dezvolta cu un ritm si cu un accent al efectelor mult mai dificile de prevazut decat s-a crezut initial. Si acest lucru nu este valabil doar pentru Romania, ci pentru intreaga lume. Cred ca ati vazut cu totii cateva previziuni ratate, unele de la prestigioase institutii financiare internationale, care vorbeau despre o redresare economica in a doua parte a anului 2009, pentru ca acum sa aduca in discutie, pentru acelasi lucru, anul 2011.
In cazul Romaniei, cel mai mult atrage atentia recenta reevaluare a FMI care impune un scenariu mult mai pesimist decat cel acceptat in primavara. FMI ia in calcul pentru Romania un scenariu de criza de mai mare amploare, cu o contractie a economiei in 2009 de 7-8%, adica dublu fata de previziunile pe care s-a bazat acordul de sprijin financiar.
Semnul cel mai rau prevestitor al adancirii crizei este reprezentat insa de scaderea veniturilor bugetare la 67,5mld lei, cu 6,42% mai mult fata de perioada similara a anului trecut.
Scaderea veniturilor se datoreaza in principal diminuarii incasarilor din TVA (-15,66%), din impozitul pe profit (-8,05%), din taxe vamale (-35,35%) fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Incasari mai reduse s-au inregistrat si la Bugetul Asigurarilor de Somaj (-32,97%) si Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (-5,27%). Din impozitul pe venit si contributii sociale, incasarile s-au redus ca urmare a cresterii numarului somerilor in luna mai cu 189.000 de persoane fata de mai 2008.
De altfel, rata somajului a urcat in luna iunie la 6,0% fata de 5,8% in luna precedenta si cu 3,4% fata de iunie 2008. Numarul somerilor in evidentele agentiilor judetene este de 548.940 de persoane, din care 290.291 indemnizate si 258.649 neindemnizate.
Scenariul pesimist al FMI, de care aminteam anterior, s-ar traduce prin efecte devastatoare cum ar fi: explozia ratei somajului (probabil undeva spre cifra de 1 mil. persoane), restrangerea brutala a activitatii sistemului de companii, amanarea sine die a proiectelor private de investitii, pe de o parte, reducerea drastica a cheltuielilor bugetare, inghetarea cofinantarii programelor europene, scaderea salariilor in sectorul public, amanarea investitiilor publice, cresterea dobanzilor la credite, devalorizarea accentuata a monedei nationale si, nu in ultimul rand, majorarea TVA si a impozitelor directe, pe de alta parte.
PSD a lansat in aceste zile un set de masuri menite sa contribuie la stoparea efectelor economice si sociale ale crizei. Sunt unii care spun ca PSD este intr-un guvern, care a propus deja un program si ca orice alta discutie nu isi are rostul. Eu spun ca aceasta este o teza falsa in conditiile in care obiectivele noastre, ale tuturor trebuie sa fie convergente atunci cand vine vorba de criza. De aceea, orice idee buna este utila.