CorectNews : Scurta analiza a tensiunilor romano-ungare (Autor: Adrian Nastase)

Background: Ungaria nu a recunoscut, niciodata, consecintele Tartatului de la Trianon.
Obiectivele actiunii guvernelor succesive din Ungaria: repunerea, graduala, in discutie a clauzelor Tratului, in modalitati diferite, nu in forma clasica a revizionismului teritorial ci prin componenta "drepturilor colective" ale minoritatilor, vizand de fapt autonomia (etnica) teritoriala locala ("autodeterminarea minoritatilor"), ca prima etapa.
Context: Romania si Ungaria sunt membre NATO si UE, ceea ce nu permite punerea in discutie a frontierei comune. De aceea, accentul s-a deplasat, mai intai, spre drepturile omului si apoi spre drepturile minoritatilor, ca instrumente ale schimbarii statutului teritorial al unor zone din Transilvania.
Ideea de baza a expertilor de la Budapesta a fost aceea de a consacra, in plan international, drepturile colective ale minoritatilor. Spre deosebire de drepturile individuale ale persoanelor apartinand minoritatilor nationale,drepturile colective ar sugera ca exista o colectivitate etnica asezata pe un anumit teritoriu, colectivitatea respectiva trebuind sa obtina autonomie teritoriala. Este ceea ce reprezentantii Ungariei si prietenii lor au incercat, in ultimii ani, sa introduca in documentele Consiliului Europei. Sa fie clar - nu este vorba de obiectivul descentralizarii, valabil pentru toate colectivitatile locale, ci de autonomia teritoriala etnica a comunitatilor de maghiari.
Antecedente: Au fost numeroase. Reamintesc Legea ungara adoptata tot la initiativa guvernului Orban referitoare la acordarea cetateniei maghiare pentru etnicii lor traind in strainatate, inclusiv in Romania. Atunci, actionand eficient in plan extern, am determinat, in 2001, guvernul Orban sa-si modifice legea si e adevarat, in acele conditii, Orban a pierdut si alegerile parlamentare.
Motivele actiunii intensificate actuale:
1) revizuirea Constitutiei (in special prevederea din art. 1);
2) proiectul de regionalizare si incercarea de tensionare a dezbaterilor interne si internationale pentru a readuce in discutie chestiunea autonomiei Tinutului Secuiesc.
Mijloace:
- Utilizarea vechiului "agent-provocator", Nemeth Zsolt, "comisarul" Fidesz din Ministerul de Externe;
- Utilizarea ambasadorului Ungariei din Bucuresti (la final de mandat) pentru a amplifica mesajul referitor la obiectivul principal.
Pretextul:
- autonomia teritoriala (stiind ca televiziunile de stiri vor "musca");
- arborarea drapelului secuiesc, pentru amorsarea obiectului.
Comentarii:
Este vorba de o diversiune, inclusiv cu scop electoral in Ungaria. Nu trebuie sa cadem in capcana.
Dupa o prima reactie clara si ferma, in opinia mea, nu se mai impun reactii politice.
Scopul actiunii a fost de a "internationaliza" subiectul si de a genera "emotie" interna si externa;
In continuare - cred - trebuie actionat prin aplicarea stricta a legii si a Constitutiei, inclusiv in ceea ce priveste arborarea altor drapele (legea e foarte clara);
"Batalia" nu e niciodata cu oficialitatile ungare, ci cu partenerii lor si cu instrumentele lor din strainatate. Acolo ar trebui sa actioneze permanent institutiile statului roman. Acesta este doar un episod dintr-o batalie care va continua si in anii ce urmeaza. Nu intamplator aceste accente de tensiune apar atunci cand statul roman pare mai vulnerabil in plan intern si in plan extern.

Sursa: blog Adrian Nastase