A inceput un An Nou. Cu mai multa speranta, cu proiecte mari dar in conditii generale dificile. In decembrie a fost castigata "batalia pentru viitor". Urmeaza "organizarea" viitorului, in care tocmai am intrat.
Orwell spunea "Cine stapaneste trecutul stapaneste viitorul; cine stapaneste prezentul stapaneste trecutul".
A stapanii inseamna a intelege dar si a modela. Sunt unele intrebari la care va trebui sa raspundem in 2013. Dau doar doua exemple:
- Si-a asumat, cu adevarat, statul rolul de agent al schimbarii?
- Si cat poate functiona o guvernare fara o "busola" ideologica?
Pe de alta parte, ce inseamna un nou model politic? In opinia mea, inseamna un model conceput mai degraba sa educe oamenii decat sa-i mobilizeze in maniere simpliste.
Ce dorim sa devenim? O regiune de complementaritate economica, asa cum spunea un economist al dreptei, sau o tara capabila sa gaseasca o alternativa economica eficienta?
Raspunsurile noastre trebuie sa tina seama de faptul ca esenta utopiei o reprezinta fie intoarcerea nostalgica, spre un paradis pierdut sau fuga spre lumea imaginara a unui viitor fericit.
Abordarea politica, in urmatorii ani, ar trebui sa tina seama - in opinia mea - de patru nevoi fundamentale ale romanilor:
- Nevoia de demnitate;
- Nevoia de reusita personala, de succes colectiv si de promovare a tinerilor;
- Nevoia de a diminua decalajele dintre mediul rural si cel urban;
- Nevoia de progres care sa ofere speranta.
Anthony Giddens spunea ca "Viata politica nu inseamna nimic fara idealuri, dar idealurile sunt golite de sens daca nu au o legatura cu posibilitatile reale de aplicare".
Acum, prezentul ne aseaza in fata unei alternative unice a fi sau a nu fi in istorie! Statutul de invinsi, afirmam, de curand, nu ne-ar oferi, pentru o lunga si dureroasa perioada de timp, decat trairea tragica intr-un spatiu pe care l-am numi, inca odata, Neantul Valah.