Unul dintre multele avantaje pe care le ai in calitate de deputat este acela ca primesti multe cadouri. Chiar foarte multe cadouri, daca te mai si cheama Adrian Nastase. Presedintele Camerei Deputatilor este recordmenul absolut al micilor atentii primite de la parlamentarii straini, fie ei chinezi sau elvetieni. Din cele 42 de cadouri facute deputatilor romani anul trecut, 27 au incaput pe mana lui Nastase. La mare distanta in topul celor mai cadorisiti deputati, cu 9 "atentii" trecute pe raboj, se afla deputatul conservator de Timis, Stefan Glavan, originar din Constanta.
Constanteanul nostru este presedintele Comisiei de Politica Externa, calitate in care cunoaste multi straini darnici. Restul cadourilor au fost impartite de liberalii Dan Radu Rusanu, vicepresedintele Camerei si Grigore Craciunescu, presedintele grupului de prietenie Romania- Pakistan, si pesedistii Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Mihai Tanasescu si Titus Corlatean. Cel mai ciudat cadou pare a fi cel primit de Rusanu, potrivit evidentei Camerei Deputatilor. Pe 5 februarie 2005, liberalul a primit un portmoneu din piele neagra, in valoare de 25 euro (sau 937.000 lei), dar nu a spus de la cine. Si nici daca era plin sau gol, am adauga noi, indreptatiti de incapatanarea lui Rusanu de a nu-si face cunoscut binefacatorul. Mult mai clare au fost lucrurile in cazul lui Hrebenciuc, care pe 22 martie 2005 a primit de la un deputat ceh o vaza de cristal de Bohemia, in valoare de 90 euro. Si pentru ca te mai uiti si la fata omului cand ii faci un cadou, Tanasescu si Corlatean au primit cate un tablou din matase pictata, in valoare de 30 euro, de la onorabila doamna He Luli, vicepresedinta Adunarii Populare Chineze. Aplicand acelasi principiu precum cel enuntat mai sus, Miron Mitrea a primit o frumusete de covor cu motive orientale tribale, de 120 euro, de la presedintele Senatului din Pakistan. Acelasi pakistanez l-a cadorisit si pe liberalul de Iasi Grigore Craciunescu cu un ceas incastrat intr-un soclu de onix, in valoare de 70 euro.

Presedintele Camerei Deputatilor si-a facut set de bucatarie, din cadouri

Odata amintiti pirpiriii care au primit doar cate un cadou tot anul trecut, ne intoarcem la Nastase si Glavan, care si-ar fi putut deschide buticuri de suveniruri din toate atentiile primite (si declarate) in 2005. Glavan, constanteanul ajuns deputat conservator de Timis, a dus acasa un platou emailat iranian, de 20 euro, un vas de sticla de 10 euro, doua CD-uri cu muzica clasica, dar si o statueta de bronz argintat, un ceas Swatch si un briceag elvetian, valoarea totala a "spagilor" legale primite de Glavan fiind de 375 euro. Nimeni nu-l poate depasi insa pe Nastase, tatal lor atunci cand vine vorba de cadouri primite. Presedintele Camerei Deputatilor a strans o mica avere si a asigurat fiilor sai o zestre frumusica, darurile incasate pe parcursul anului trecut avand o valoare declarata de 3090 euro (peste o suta de milioane de lei). Le amintim aici doar pe cele mai scumpe sau cele mai interesante: o farfurie argintata lucrata manual, din Cipru, de 185 euro, un ciocan din sticla incasabila pentru pastrarea linistii, din Belgia, in valoare de 180 euro sau un cutit de argint din Danemarca, de 130 euro. Nici bucataria lui Nastase nu poate arata prea rau acum, daca e sa ne luam dupa serviciul de supa pentru sase persoane, cu tot cu linguri si supiera, pictata manual, in valoare de 100 euro, pe care l-a primit de la un om de afaceri rus. La care trebuie sa adaugam si cel mai scump cadou primit de un deputat roman anul trecut, un set de ceai pentru doua persoane din portelan de Limoges, in valoare de 200 euro, daruit pe 19 octombrie 2005 de catre un senator francez.