Invitat la emisiunea lui Turcescu, fostul ministru de Externe si actualul profesor universitar Adrian Cioroianu a facut si cateva precizari legate de relatia sa cu Traian Basescu.
Este de notorietate atitudinea negativa pe care presedintele Basescu a avut-o fata de majoritatea ministrilor liberali, dar fata de Cioroianu a mers pana la a refuza sa-l valideze in functie, dupa mazilirea lui Ungureanu de catre Tariceanu.
"Asperitatile relatiei au avut, se pare, o conotatie in primul rand culturala, antipatia fiind reciproca".
"Cred ca ce l-a deranjat pe Basescu la mine este ca atunci cand s-a produs ruptura Aliantei D.A. el se astepta ca eu sa trec la PDL. Eu i-am spus ca nu fac aceasta miscare. Eram la Parlamentul European atunci si am spus ca nu vreau să trec la grupul popular ci vreau sa raman in grupul liberal. Ce spune Basescu despre mine in 2004 este in totala discordanta cu ce a spus ulterior".
Lipsa de tact a presedintelui a mers pana la a afirma despre ministrul sau de Externe ca este "un om needucat", iar presa aservita Cotrocenilor a declansat o adevarata campanie, vanandu-i si interpretandu-i gesturile si afirmatiile.
"Am vazut minciuni in ziarul pe care il conduceati in perioada in care eu eram ministru de Externe. Nu am amintiri prea frumoase in ceea ce priveste relatia mea cu dumneavoastra.
In proportie de 80%, ceea ce a scris Cotidianul despre mine au fost minciuni.
Ce ati scris despre mine in Cotidianul despre o intalnire de doua minute cu Condoleazza Rice au fost niste minciuni ordinare, nu ati avut amabilitatea de a da un telefon.
E vreun martor care sa spuna ca eu am spus "Good point" regelui Spaniei?
De ce nu mi-ati dat un telefon?
Sunteti un coleg de generatie, aveam niste asteptari de la dumneavoastra".
"- Regele Spaniei mi-a spus la sfarsitul vizitei, peste capul presedintelui Basescu, mi-a spus: "Stiti ca suntem nascuti in aceeasi zi? Cea mai buna zi". Iar eu i-am raspuns "It’s one of the best - E una dintre cele mai bune". Asta a fost tot. Semnul pe care l-am facut cu mana (pumnul strans cu degetul mare in sus - n.r.) inseamna "Viata lunga!" nu "OK", asa cum s-a scris. Nu sunt responsabil de ce inteleg toti analfabetii."
- Va dau in scris, nu am vazut mai multe minciuni la adresa mea cate am vazut in ziarul Cotidianul in perioada 2006 - 2007.
- De unde veneau toate aceste scenarii? Poate ar trebui sa-l intrebat pe Valeriu Turcan, care era atunci purtatorul de cuvant al Presedintiei.
"M-am ciocnit adesori cu presedintele, l-am vazut schimbandu-se si am avut adeseori meciuri. Sunt unul dintre putinii care l-au identificat, inca din 2007, ca nu era presedintele care-i trebuia Romaniei in acesti ani. Si-a consumat extrem de repede charisma, nici colaboratorii sai nu ii mai sunt aproape.
Poate de asta colegilor tai ziaristi li s-a parut ca m-a imbatat puterea, pentru ca am fost printre primii care au observat si au spus acest lucru", a spus Cioroianu in emisiunea din seara zilei de miercuri.