Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, la un post de televiziune, ca demisioneaza daca se dovedeste ca este adevarat ceea ce s-a scris in presa in legatura cu intalnirea sa cu secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice.
"Daca cineva demonstreaza, cumva, ca eu duc Romania spre Rusia si ca am facut de ras aceasta tara, imi depun demisia. (...) A fost o manipulare. Sunt false toate lucrurile astea care s-au spus: ca a fost conferinta de presa - nu a fost, ca a fost o discutie de 14 cuvinte - nu a fost. Daca se demonstreaza aceste lucruri, eu imi dau demisia", a spus Cioroianu, care a apreciat comentariile din presa noastra ca fiind ale unor "oameni care vor sa arate ca presedintele avea dreptate", atunci cand a ezitat sa semneze numirea lui Adrian Cioroianu la conducerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Seful diplomatiei romane a apreciat ca intalnirea cu secretarul de stat american Condoleezza Rice a fost una reusita. "Discutia a fost mai calda decat ma asteptam, pentru ca mie imi era teama sa nu ma primeasca cu anumite prejudecati legate de calendarul retragerii din Irak", a spus Cioroianu, care a mai precizat ca nu a discutat problema retragerii trupelor cu oficialul american. "Trebuie sa spun si eu ca a fost o idee lansata foarte gresit, am spus de atatea ori. Nu e vorba de o prezenta semnificativa numeric, avem 500 de oameni in Irak, avem vreo 900 de oameni in Afganistan si avem vreo 2.000 si ceva in afara tarii, incluzand misiunile din Kosovo si asa mai departe. Lucrul e simbolic. Daca Romania spune ca vrea sa retraga, e un aliat care face probleme si a fost gresit in iulie anul trecut cand prima data s-a iesit in presa si apoi li s-a spus ambasadelor", a reluat Cioroianu problema calendarului retragerii trupelor romane din Irak. (D.P.)