Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat luni, la finalul Biroului Politic Central, ca liberalii l-au desemnat pe senatorul Adrian Cioroianu ca succesor al lui Razvan Ungureanu la conducerea Ministerului de Externe. "Voi transmite astazi (luni - n.r.) presedintelui documentele necesare", a declarat Tariceanu. Pentru numirea lui Cioroianu la conducerea MAE, prim-ministrul ii trimite sefului statului demisia lui Ungureanu, insotita de propunerea noului ministru. Traian Basescu este cel care emite decretul de eliberare din functie a lui Ungureanu si de numire a lui Adrian Cioroianu.
Pentru ca procedura nu implica schimbarea componentei politice sau a structurii Guvernului, nu este necesara validarea de catre Parlament a noului ministru. PSD a aratat insa ca asteapta ca premierul Tariceanu sa vina in fata Parlamentului cu un Cabinet restructurat in ansamblu, nu sa "peticeasca" actualul Executiv. Desi a precizat ca nu are nimic impotriva lui Cioroianu "ca persoana", liderul PSD, Mircea Geoana, a mai spus ca social-democratii asteapta ca premierul sa vina cu "intreg pachetul de propuneri".

Cioroianu isi propune echidistanta

Adrian Cioroianu a spus ca, in calitate de ministru de Externe, nu va fi nici de partea presedintelui Traian Basescu, nici de cea a premierului Calin Popescu- Tariceanu. "Este ceva onorant pentru mine, dar sa vedem cum merg lucrurile in cele ce urmeaza. Eu am spus prim-ministrului si o sa spun si presedintelui ca-mi sunt sefi, din punct de vedere tehnic, dar eu as vrea sa fiu un ministru care sa nu fie al presedintelui sau al premierului", a sustinut Cioroianu. Liberalul a mai afirmat ca nu are "foarte multe emotii".
"Un si jumatate in Europa m-a invatat inclusiv acest lucru: ca nu trebuie decat sa ii respecti pe sefii tai, nu trebuie sa ii perii pe umar, iar orice om, din orice functie, este oricand de inlocuit", a spus Adrian Cioroianu.