Adoptiile internationale au fost reluate de la 1 ianuarie, cand a intrat in vigoare Legea nr. 273 privind regimul juridic al adoptiei. Aceasta este mult mai restrictiva decat precedenta lege in domeniu.
Competenta privind incuviintarea unei adoptii revine, potrivit noii legi, exclusiv instantelor judecatoresti. Un copil poate fi adoptat pana la implinirea varstei majoratului civil, iar o persoana majora - numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale.
Conform legii, adoptia nationala are prioritate absoluta, infierea in strainatate fiind ultima varianta, la care se recurge atunci cand nici o alta forma de protectie nu poate asigura minorului o “ingrijire corespunzatoare“. Un copil cu domiciliul in Romania poate fi adoptat de o persoana sau o familie care domiciliaza in strainatate numai daca cel putin unul dintre membrii acesteia este bunicul copilului pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne.
Oficiul roman pentru adoptii este obligat sa urmareasca evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si parintele sau parintii adoptivi cel putin 2 ani dupa incuviintarea adoptiei. Mai mult, copiii cu varste mai mici de doi ani nu pot fi adoptati in strainatate.
Actul normativ mai prevede si obligatia Oficiului roman pentru adoptii de a intocmi si tine la zi Registrul National pentru Adoptii.