Senatul a votat miercuri Legea ANI in varianta gandita de comisiile de specialitate ale Camerei superioare - Comisia Juridica condusa de senatorul PSD Toni Grebla si Comisia pentru drepturile omului, condusa de senatorul UDMR Gyorgy Frunda -, cu 115 voturi pentru si 2 abtineri.
Anterior dezbaterii si votului din Senat, Legea ANI a fost reexaminata in comisile de specialtate ale Senatului.
Comisiile reunite Juridica si pentru Drepturile omului ale Senatului au admis, marti, o parte dintre solicitarile presedintelui Traian Basescu, din cererea de reexaminare a Legii privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Membrii celor doua comisii au acceptat sa reintroduca, la solicitarea sefului statului, in lege, obligatia tuturor candidatilor, de la presedintele Romaniei, pana la consilierii locali, de a depune declaratii de avere si de interese si sa elimine dezincriminarea faptei celui care se autodenunta in cazul completarii gresite a formularelor, inainte ca ANI sa se sesizeze. Majoritatea membrilor comisiilor (10 membri din cei 16 prezenti) nu au fost, insa, de acord, cu instituirea comisiilor de cercetare a averilor si nici cu termenul de 3 ani solicitat atat de Ministerul Justitiei, cat si de Presedintie, pentru verificarile ANI asupra averilor persoanelor care si-au finalizat mandatul. In urma respingerii acestor doua puncte din cererea de reexaminare, conducerea ANI, invitata la dezbateri, s-a retras de la lucrarile comisiilor.
De asemenea, tot cu majoritatea voturilor celor prezenti s-a decis sa se mentina forma initiala, decisa de Senat, a formularelor declaratiilor de avere publice, din care au fost eliminate metalele pretioase, bijuteriile, obiectele de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, precum si obiectele care fac parte din patrimonial cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. Totodata, ei au respins, cu noua voturi "impotriva", trei "abtineri" si sase "pentru", pe motiv ca nu este posibila o asemenea modificare din punct de vedere procedural, solicitarea presedintelui de a se introduce, in declaratiile de interese, o rubrica in care titularul sa declare daca el, sotul, copiii majori sau parintii sai ori ai sotului, au derulat sau deruleaza, direct sau prin intermediul vreunei societati comerciale la care sunt asociati ori actionari, contracte finantate din bani publici.
Presedintele comisiei pentru Drepturile Omului, Gyorgy Frunda (foto), a anuntat, in cadrul sedintei, ca intentioneaza sa elaboreze un proiect legislativ care sa preia aceasta propunere a sefului statului. La sedinta au participat ambasadorul Elvetiei si insarcinatii cu afaceri juridice ai ambasadelor la Bucuresti ai Regatului Tarilor de Jos si Marii Britanii. "S-a facut lobby pe langa unele ambasade, lucru normal intr-un stat de democratic, dar mai putin conform standardelor statului de drept atunci cand solutia prezentata este subiectiva sau prezentata alterat. Li s-a spus ca ANI a avut acele comisii de cercetare a averilor si ca Senatul a taiat puterile ANI prin eliminarea acestora din lege.(...) Aceste comisii au fost infiintate prin legea 115/1996, care a fost abrogata la aparitia Legii ANI, astfel ca cele doua institutii nu au functionat niciodata in paralel", a explicat Gyorgy Frunda prezenta oficialilor straini la dezbaterile comisiilor.