Adevarul publica un interviu cu Cezar Preda, vicepresedinte PDL, intitulat: "Basescu, nu mai da cu noroi in noi!"
Vicepresedintele PDL Cezar Preda ii transmite presedintelui ca "nu poate lovi cu lopata sau cu noroi" in cei care i-au fost fideli si au alergat 8 ani pentru a-l face presedinte.
Sustinator al candidaturii lui Vasile Blaga la sefia PDL, Cezar Preda spune intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul" ca cei care-l sprijina pe Emil Boc vor, de fapt, sa-i "indulceasca" viitorul apropiat. In opinia sa, premierul nu ar avea nicio sansa sa fie reales presedintele PDL, daca ar demisiona de la Guvern pentru a face loc premierului tehnocrat dorit de Traian Basescu. Preda o provoaca si pe Elena Udrea sa candideze la Primaria Capitalei, sustinand ca ea trebuie sa intre intr-o batalie care sa o califice in sfarsit pentru politica mare.
Puteti citi in continuare a doua parte a interviului incendiar din Adevarul.

• Cand ar fi trebuit organizate alegerile interne in PDL?
• Suntem de 6 ani in aceeasi formula. Dar Emil Boc iese si spune ca noi am castigat toate alegerile. Ei, daca le-am castigat pe toate, sa ne reformam, sa ne refacem compozitia cand vom pierde puterea. Gasesti si vinovatii. Ce face Emil Boc acum cu echipa lui este ceea ce a facut Petre Roman - ca sa-si asigure mandatul pe inca 4 ani, a facut alegeri si s-a ales presedinte. Si apoi a pierdut.
• Deci alegerile ar fi trebuit organizate in 2012.
• Dupa alegerile din 2012. Dar am fost de acord si nu mai comentez acum decizia asta, suntem in proces de alegeri. M-a surprins afirmatia ca unii dintr-o parte ar fi sustinuti de nu stiu ce televiziuni sau de media - asta este incredibil! Ni s-a reprosat ca "stelele nu vin la televizor". Daca ma duc la televizor, imi zice de ce ma duc, ca ma promoveaza respectivii. Sa ne hotaram ce trebuie sa fac - sa scriu pe Twitter sau pe blog? N-am nici timpul, nici formatul pentru asa ceva.
• Vorbiti de voturi, va mentineti dorinta de a candida pentru functia de secretar general?
• Da, dar vreau sa spun ca n-am dorit sa candidez cand am vorbit cu Blaga pentru aceasta functie. I-am spus: "Vasile, intr-o asemnea formula, tu ai spijinul meu neconditionat, nu vreau nicio functie, mai bine pastreaza-si functiile mari pentru oameni de care nu esti sigur ca ar veni langa tine decat daca ar fi recompensati printr-o functie". Erau si Frunzaverde si Videanu de fata, iar el mi-a spus ca eu sunt calificat. Nu ma poate opri Traian Basescu, prin declaratia aia ca nu as fi eu calificat pentru secretar general ca n-am castigat la Buzau. Pentru domnul presedinte, am alergat de ne-a luat naiba pe toti prin toate noroaiele ca sa-l scoatem presedinte, iar Buzaul nu l-a votat presedinte. Trebuie sa tii cont. Daca eu nu ma calific, ce facem? Sunt 20 si ceva de judete in care liderii PDL au muncit si au cicatrici, dar n-au reusit sa castige pentru ca cetatenii judetului respectiv au acordat increderea reprezentantului altui partid. Trebuie sa te stergi cu ei pe picioare? Nu, trebuie sa-i respecti si sa te gandesti daca tu ai iesit presedinte in judetul respectiv. Nu stiu de ce presedintele le arunca zambind.
• Spuneti ca Traian Basescu da dovada de lipsa de respect?
• Nu este un comportament specific numai lui Traian Basescu, ci este specific invingatorilor, care nu cunosc infrangerea si li se pare ca totul este snur in viata, nu-i mai respecta pe cei care au cicatrice si care s-au batut, dar au pierdut, ceea ce duce la distantare, nu trebuie sa te comporti asa. Trebuie sa-l iubesti si sa-l respecti si pe cel care s-a batut. Este o atitudine incorecta fata de noi, care am intrat in batalii si am pierdut, nu spun lipsa de respect. Sa-mi reproseze adversarii, dar nu camarazii sau colegii cu care am stat in batalie unul langa altul. Sunt eu mai putin valoros? Nu sunt ministrii care n-au candidat vreodata la primarie? Despre ce vorbim? Daca incepem sa ignoram realitatea, noi nu mai putem trece sub tacere. Lasa-ne, nu ne mai ataca, lasa-ne sa ne facem un parcurs! Nu incerca atunci cand ai un anumit interes sa lovesti cu lopata sau cu noroi intr-unul care ti-a fost fidel si care a alergat pentru tine opt ani de zile, nu face chestia asta.
• Credeti ca Traian Basescu este dator partidului?
• Este o chestiune reciproca, noi ne-am sprijinit si ne-am considerat colegi, nu am avut stapan niciodata. Motorul nostru era Basescu, pentru care trebuia sa facem orice. Asta este multumirea? Cand intram in competitie sau avem alte puncte de vedere, trebuie sa spunem ca omul ala nu are valoare? Mi se pare incorect. Eu mi-am demonstrat valoarea ca om, inainte de a fi politician, ceea ce nu pot spune multi politicieni care se recomanda acum ca fiind valorosi. Altii s-au trezit din bancile scolii direct in functii de responsabilitate politica.
• Credeti ca exista posibilitatea unei rupturi in PDL in perspectiva alegerilor?
• Nu se va rupe niciodata PDL si au un avantaj cei care il sustin pe Emil Boc, ei stiu ca in partea cealalta sunt oameni care nu vor pleca niciodata, care nu au santajat, care nu au conditionat niciodata. Unii zic: "Daca nu-mi dai aia, eu plec!" Eu am vazut cum reactioneaza colegii mei cand s-a vorbit despre buget si cand le-am atras atentia, starnind iar mania presedintelui, sa nu mai duca banii in cateva judete din tara. S-a suparat iar presedintele pe mine, ca destabilizez pietele financiare. M-am simtit groznic! Copiii imi ziceau sa nu fac asa ceva, sa intram in istorie.
• Se poate spune ca Boc foloseste instrumentele guvernarii in cursa interna, alocand bani cu predilectie primariilor PDL?
• Nu este adevarat ca banii au fost alocati cu predilectie primariilor PDL. Iar Boc este un om corect. Eu asta ii si reprosez si de-asta cred ca nu mai trebuie sa conduca PDL inca patru ani: este nevoie de decizie in interior, de a face ordine prin puterea ta de a si lua decizia cand ai spus ceva. Sa nu credeti ca tot ce se intampla cu aceste numiri de oameni incompetenti, care nu au ce cauta pe anumite posturi, nu au legatura cu presedintele partidului. Pe langa el, daca il simti ca este slab, iti poti promova interesele de genul asta. Eu vad altfel de presedinte. Toata lumea i-a pus lui Blaga aura asta de dur, dar el nu e dur, e un sentimental. Dar atunci cand stie ca lucrurile trebuie duse in stanga sau in dreapta, spune exact in ce parte s-o luam. Emil Boc, aflat in acelasi punct spune: "Nu stiu baieti, cum vreti voi!" E o diferenta!
• Vi s-ar parea o solutie buna mentinerea lui Boc premier, iar Blaga sa preia sefia partidului?
• Da, asta a fost si propunerea mea. Daca-i apartinea presedintelui, se si facea.
• Pe cine si-a ales Blaga ca secunzi?
• In primul rand, pe Frunzaverde, care este ideologul partidului. Am inteles de la Blaga ca si-ar dori ca al doilea secund sa fie Gheorghe Flutur, daca vrea sa semneze. In rest, Blaga a spus ca oricine-i echipat sa candideze.
• Dvs pe cine ati vedea in celelalte doua functii de prim-vicepresedinte?
• Eu i-as da unui om tanar, l-as vedea pe Cristian Boureanu, un om care spune altfel si care vede altfel politica, Traian Ungureanu, dar nu este o decizie.
• Care sunt avantajele lui Blaga fata de Boc?
• Vasile Blaga este tobosarul partidului. Cum bate Vasile toba asa se misca partidul de zece ani. El a condus campaniile astea si stie ce sa ceara organizatiilor, merita sa fie presedinte.
• Pe cine vedeti candidand la Primaria Capitalei?
• Cred ca este decizia organizatiei de Bucuresti.
• Credeti ca Elena Udrea ar avea sanse?
• Nu stiu, dar daca mergem pe teoria prezidentiala, nu trebuie sa evite o batalie directa. Hai sa vedem daca noi, dupa ce-am intrat in batalii directe, suntem laudati sau blamati, hai sa ne testam toti in batalii directe. Sa intre intr-o batalie, sa se califice pentru politica mare! Mi-as dori s-o vad intrand in politica! Bineinteles, tot sustinuta de Traian Basscu si de partid! Mi-as dori! Sa vedem ce face! Credeti ca eu nu mi-as dori sa luam Primaria Capitalei sau ca Elena Udrea sa fie primar? Hai sa vedem! Si eu puteam sa stau deoparte la Buzau, sa scot pe altul din palarie si pe urma sa zic: "Domle, n-a avut noroc in viata!" Dar nu, m-am bagat eu, nu stiam ca voi fi criticat peste cativa ani de Traian Basescu.
• Traian Basescu insista pentru modificarea Constitutiei si spune ca ar renunta chiar la o parte din mandatul sau.
• Nu mi se pare o tema de discutat acum, ca modificam Constitutia, in sensul reducerii mandatului presedintelui. Sustin insa modificarea rapida pe ceea ce a cerut referendumul: o singura Camera si 300 de parlamentari. Noi am uitat ce-a zis poporul, ne convine asa.
• Cine este responsabil?
• Comisia care trebuie sa fie si care trebuie sa aiba un gentlemen agreement de 66%. Trebuie sa se aseze la masa si Opozitia, desi crede ca tot ceea ce facem noi e rau. Dar daca poporul a ordonat, aseaza-te la masa si spune-i poporului ca vrei sau nu. Credeti ca se va ajunge la revizuirea Constitutiei in acest mandat?
Sincer, nu cred.